Laatste update 20 januari 2016, 23:44
104

Verzwegen Zweedse politie en media massaal seksueel geweld?

Hoe de aanranding van minstens twintig meisjes tijdens een muziekfestival mogelijk de doofpot inging

De Zweedse politie is flink in opspraak geraakt omdat een massale aanranding van tienermeisjes, tijdens een muziekfestival in Stockholm, afgelopen zomer in de doofpot gestopt zou zijn. De daders zouden voornamelijk Afghaanse asielzoekers zijn en volgens de kwaliteitskrant Dagens Nyheter wilden politieagenten de extreem-rechtste politieke partij Zweden Democraten niet in de kaart spelen met het nieuws. 

Het incident vond afgelopen augustus plaats. Een woordvoerder van de gemeente Roger Ticoalu wordt in de Washington Post geciteerd over wat er is voorgevallen: “Een groepje mannen omsingelt de meisjes en de mannen doen alsof ze dansen. Ze komen vervolgens dichterbij en betasten de borsten en genitaliën. Soms in combinatie met diefstal. We hebben altijd dit soort incidenten maar nu gebeurde het op een bijna georganiseerde wijze. Het is een nieuw en obsceen dieptepunt”.

De politie heeft geen officieel bericht naar buiten gebracht over de aanrandingen en wordt ervan beschuldigd het uit politieke beweegredenen bewust verzwegen te hebben. Dit uit angst voor meer steun voor de extreem-rechtse politieke partij Zweden Democraten. Politiewoordvoerder Varg Gyllander ontkent dat het om die reden niet naar buiten is gebracht en zegt de etnische achtergrond van de daders überhaupt niet te kennen: “We hadden dit waarschijnlijk wel moeten melden en we zouden het sowieso niet over etniciteit gehad hebben. Het enige dat we namelijk weten is dat het jonge mannen zijn die niet uit Zweden komen”.

Volgens Ticoalu begonnen de problemen in 2014 al. Vorig jaar werden er meldingen gedaan van groepen jonge mannen die tienermeisjes aanrandden. De organisatoren van het evenement zorgden voor extra beveiliging maar het mocht niet baten. De gemeentewoordvoerder zegt over het naar buiten brengen van de incidenten:  “Natuurlijk hadden we dat moeten doen maar gedurende deze periode hadden we 170.000 bezoekers in vijf dagen. Het leek ons niet verstandig om het publiek daar nu over te informeren.”

Ook vertelt Ticoalu dat uiteindelijk twintig meisjes aangifte gedaan hebben en tweehonderd verdachten aangehouden zijn. Het is nog niet bekend of die daadwerkelijk gearresteerd zijn. Sommige media zeggen dat een groot gedeelte van de mannen asielzoekers van Afghaanse komaf zou zijn, maar er is nog geen eenduidige verklaring naar buiten gebracht die dat bevestigt.

Daarnaast worden ook media ervan beschuldigd de aanrandingen in de doofpot gestopt te hebben. In een artikel in Nyheter Idag wordt de Zweedse kwaliteitskrant Dagens Nyheter die dit weekend – pas zes maanden na het incident – het verhaal over de aanrandingen naar buiten bracht, beschuldigd van censuur.

Journalist Hanne Kjöller van het Dagens Nyheter  zou een half jaar geleden contact opgenomen hebben met een psycholoog die zich specialiseert in zaken omtrent seksuele misbruik. Hij zou haar zelfs in contact hebben gebracht met een politieagent die specifieke informatie had over de aanrandingen die tijdens het muziekfestival plaatsvonden. Haar interesse voor het verhaal zou verdwenen zijn zodra zij te horen kreeg dat het mogelijk met Afghaanse migranten te maken had.

Volgens de psycholoog nam Kjöller weer contact met hem op na de gebeurtenissen in Keulen waar vrouwen massaal aangerand werden. De specialist vertelt aan de  Nyheter Idag dat de hoofdredacteur van de Zweedse kwaliteitskrant Dagens Nyheter het verhaal zes maanden geleden niet geloofde en ‘een fabricatie van de Zweden Democraten’ noemde.

In Zweden wordt er door onder andere politici geschokt gereageerd op het nieuws. De minister president, Stefan Lofven benadrukt het falen van de politie bij het Zweedse persbureau TT: “Politie zou misdaad moeten bestrijden en criminelen vervolgen. Er zou geen reden moeten zijn om maar ook iets te verbergen”.

 

cc foto: Erik

Geef een reactie

Laatste reacties (104)