26

Vestia: ‘acute problemen voorbij’

Woningcorporatie gered door andere corporaties... Voor huurders vooralsnog geen problemen...  Hoogleraar Ewald Engelen op Twitter: 'ondernemertje spelen als het goed gaat, bij staat aankloppen als het mis gaat: marktwerking in nederland'

De acute geldproblemen bij Vestia zijn voorbij. Er is een oplossing gevonden met behulp van vijf andere corporaties. Ook minister Spies is nauw betrokken bij de problemen rondom de grootste woningcorporatie van Nederland.

Vestia Leeghwaterplein

Vestia verkeerde op het randje van een faillissement doordat het veel derivaten bezit. Dat zijn ingewikkelde financiële producten die verzekering bieden tegen een rentestijging in de toekomst.
De woningcorporatie verhoogde de derivatenportefeuille in 2010 naar 10 miljard euro. Omdat de rente de laatste jaren is gedaald, eisen de banken dat de woningcorporatie honderden miljoenen bijstort als onderpand. Bekeken wordt nu hoe Vestia weer van de derivaten af kan komen.

Vanmorgen werd bekend dat topman Erik Staal van Vestia opstapt. Twee nieuwe interim-bestuurders nemen zijn plaats in. Een van hen is Gerard Erents. Hij stelde eerder orde op zaken bij de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale.

Hoogleraar Ewald Engelen reageert via Twitter op de gebeurtenissen rondom Vestia: ‘Wie 10 miljard aan derivaten koopt is zich niet aan het indekken tegen renterisico’s maar doodleuk aan het gokken.’

Over de redding van Vestia schrijft hij: #Vestia ondernemertje spelen als t goed gaat, bij staat aankloppen als t mis gaat: marktwerking in nederland #banken

Vestia is met met 89.000 woningen de grootste corporatie van Nederland. Het bedrijf verhuurt vooral woningen rond Rotterdam en Den Haag.

NOS: Acute problemen Vestia voorbij

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (26)