Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vestia heeft geen geld voor advocaten

  •  
13-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vestia_05.jpg
Woningcorporatie kan juridische procedures niet meer betalen en vraagt het Rijk om hulp
Woningcorporatie Vestia heeft geen geld meer voor juridische procedures. Door riskante beleggingen ging Vestia begin vorig jaar bijna failliet. De corporatie wil een aantal partijen daarvoor aansprakelijk stellen, waaronder de Zwitserse bank Credit Suisse, die nog 83 miljoen euro van Vestia eist vanwege het niet nakomen van afspraken. De woningcorporatie vraagt nu het Rijk en de toezichthouders om hulp.
Vestia bereikte vorig jaar juni een akkoord met negen banken. In ruil daarvoor zagen de banken af van verdere claims. Credit Suisse deed echter, als enige bank, niet mee aan het akkoord.
De Tweede Kamer eiste een onderzoek naar de rol van de banken bij het bijna-faillissement van de woningcorporatie. Eventuele schade zou op derden verhaald moeten worden en er zou aangifte gedaan moeten worden, besloot toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Spies. Volgens een woordvoerder van Vestia heeft de corporatie nu geen geld om de procedure tegen Credit Suisse door te zetten. Nieuwe procedures beginnen zit er dus al helemaal niet in. De toezichthouders zijn volgens de woordvoerder wel bereid om een deel van de rekening te betalen.
De woningcorporatie is ook nog verwikkeld in een juridische strijd met oud-directeur Eric Staal. Vestia wil de pensioensregeling die hij bij zijn vertrek kreeg gedeeltelijk terugvorderen. De redding van Vestia kostte zo’n twee miljard euro. Dat bedrag is voor een deel bijeen gesprokkeld door andere woningcorporaties. In november maakte een groot aantal corporaties nog bezwaar tegen de Vestia-heffing, omdat het bedrag onvoldoende zou zijn om het probleem definitief op te lossen. Minister Blok beloofde daarop met een alternatief plan te komen. 
Eerder bleek uit het onderzoek van commissie-Hoekstra dat het toezicht op woningcorporaties aan alle kanten heeft gefaald. Niet alleen de toezichthouder, het Centraal Fonds Volkshuisvesting, maar ook het Waarborgfonds Sociale Woningbouw en het ministerie voor Wonen schieten te kort. Ze hadden kunnen weten dat de handel in derivaten tot problemen kon leiden, zoals bij de Rotterdamse woningcorporatie Vestia gebeurde.
cc-foto: Gerard Stolk

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.