39

Vet eten maakt mens oliedom

Ongezonde voeding kan hersenschade veroorzaken

Uit onderzoek van de Universiteit van Aberdeen is gebleken dat vette voeding hersenschade kan veroorzaken. Dit kan verklaren waarom mensen vaak te veel willen eten en moeilijk gewicht verliezen.

Onderzoeker Lynda Williams suggereert dat het eten van verzadigde vetten bepaalde neuronen in de hersenen kan vernietigen, schrijft The Daily Mail. Na een studie op muizen die ongezond aten, bleek dat de belangrijke genen en proteïnes in de hypothalamus – een klein gebied in de hersenen dat de energie en appetijt controleert – van deze dieren veranderden. De schade werd veroorzaakt door ontstekingen en beroertes door bloedklonters. De dieren werden voor het onderzoek op een dieet gezet dat voor 60 procent uit verzadigde vetten bestond. 

De onderzoekers zijn nu ook van plan om verdere studies uit te voeren die nagaan of deze effecten omkeerbaar zijn. Dit betekent niet dat mensen die af en toe genieten van een vette snack schade aan hun brein aanrichten. Maar het bewijst wel dat het belangrijk is om gezond te eten en een drastische gewichtstoename te vermijden.
Algemeen Dagblad: Frietjes niet alleen slecht voor de lijn, ze schaden ook het brein

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)