55

Veteraan bekent betrokkenheid massa-executie Indonesië

Harrie Nouwen (87) herkent zichzelf op foto, hurkend in greppel bij massagraf

Een jaar geleden doken voor het eerst foto’s op van executies, hoogstwaarschijnlijk uitgevoerd door het Nederlandse leger ten tijde van de politionele acties in Indonesië. De eigenaar van de foto’s was al overleden, maar NRC brengt vandaag de bekentenis van een veteraan die zichzelf herkende op foto’s.

Harrie Nouwen, op de foto hurkend in de greppel te zien, zou niet zelf hebben geschoten. Zijn luitenant zou de 13 of 14 mannen hebben doodgeschoten als vergelding voor een hinderlaag waar Nouwen, samen met een collega, in gelopen was. Nouwen tegen NRC:

Ze moesten knielen bij de greppel, met hun handen in hun nek. Pang pang pang. Binnen twee minuten waren ze allemaal dood.

Het bloedbad wat Nouwen beschrijft was nog niet eerder gedocumenteerd, maar wordt door het Veteraneninstituut niet in twijfel getrokken. Nouwen legde destijds een eed van geheimhouding af, maar spreekt nu toch, omdat hij wil vertellen hoe het er in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) aan toe ging: 

Wat je nu op televisie ziet in Syrië, wat mensen elkaar aandoen, dat deden wij ook. Zo was die oorlog. Daar is men in Nederland niet van op de hoogte.

Nouwen zegt geen weet te hebben van wat er op de andere foto, die de Volkskrant vorig jaar publiceerde, gebeurde. 

Dat was niet bij ons.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)