Laatste update 22:06
32

Vice-president Pence grijpt in: miljonair Betsy DeVos toch minister van Onderwijs

Miljonair en geldschieter voor de Republikeinen, Betsy DeVos, is nipt door de Amerikaanse senaat benoemd tot minister van Onderwijs. Twee Republikeinen en alle Democraten stemden tegen haar benoeming. Doordat vice-president Mike Pence zich naar de senaat spoedde, kon ze toch nog benoemd worden. Niet eerder in de geschiedenis van de Amerikaanse senaat moest een vice-president eraan te pas komen om de zogenoemde ‘deadlock’ te doorbreken bij de benoeming van een lid van het kabinet.

Dat senatoren niet gerust zijn op haar benoeming heeft onder meer te maken met haar gebrek aan kennis. Zo weet ze bar weinig van het Amerikaanse onderwijs, terwijl ze daar als minister nu net over zou moeten gaan. Bij de publieke hoorzitting van 17 januari baarde ze veel opzien door op veel vragen simpelweg het antwoord niet te weten. Bovendien zegt ze niet te “geloven” in openbaar onderwijs, terwijl 90 procent van de Amerikaanse kinderen daar gebruik van maakt. DeVos en haar familie zijn al jarenlang geldschieters voor privéscholen en speciaal religieus onderwijs. Ook zei DeVos tijdens de hoorzitting dat wapens op scholen zouden moeten worden toegestaan om aanvallen van beren tegen te kunnen gaan.

Luister hier naar senator Elizabeth Warren, die bij de hoorzitting van DeVos er al op wees dat de regering van Trump DeVos’ nominatie hoe dan ook door ‘de strot van het Amerikaanse volk zal duwen’, ondanks haar gebrek aan ervaring en mogelijke belangenverstrengeling van DeVos. Zo is de benoeming van DeVos ook zo geagendeerd dat senator Sessions nog voor haar benoeming kon stemmen, voordat hij zijn zetel neerlegt om procureur-generaal te worden.

The Guardian: Betsy DeVos confirmed as education secretary after Mike Pence breaks tie

Geef een reactie

Laatste reacties (32)