91

Vicepremier Asscher: ‘PVV heeft niets met antisemitisme, maar wel met antisemieten’

Vicepremier uit opnieuw kritiek op samenwerking PVV en Front National in debat over Jodenhaat

Minister Asscher (PvdA) heeft donderdagavond weer felle kritiek geuit op de samenwerking tussen de PVV en het Franse Front National. “De PVV heeft niets met antisemitisme, maar wel met antisemieten”, zei Asscher tegen PVV-Kamerlid Joram van Klaveren.

Asscher deed zijn uitspraak in een het debat over toenemende Jodenhaat, donderdagavond in de Kamer, schrijft de NOS. Dat debat was eerder door de PVV aangevraagd. Asscher werd tijdens het debat gevraagd naar de veelbesproken foto waarop Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen de ‘quenelle’ maakt, het gebaar dat ook wel wordt gezien als een soort omgekeerde Hitlergroet.

De minister noemde de quenelle een volstrekt verwerpelijk gebaar. Hij zei ook dat hij niets snapt van de samenwerking tussen de PVV en de partij van Le Pen. PVV’er Van Klaveren verdedigde zich door te zeggen dat Le Pens dochter, de huidige partijleider van het Front National, afstand heeft genomen van de actie van haar vader.

Twee maanden geleden had Vicepremier Asscher ook al kritiek op de samenwerking. Hij vond het hoogst verbazend dat Wilders samen ging werken met een partij die op zijn minst een antisemitisch verleden heeft en daar nu niet duidelijk afstand van doet. Asscher toen:

Het is zijn keuze en zijn vrijheid, maar ik vind het veelzeggend en ik heb er niks mee (…) En ze vinden elkaar op een standpunt dat slecht is voor Nederland, namelijk dat we uit de EU moeten”.

Eerder waarschuwde ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans de PVV eerder voor antisemitisme. Volgens Timmermans is Front National een partij waar ‘antisemitisme nog steeds omhoog borrelt’.

Oud-PVV’er Louis Bontes deed nog een poging zijn eerdere fractiegenoot uit de partij te laten stappen vanwege de Europese samenwerking. Volgens Bontes voelt Van Klaveren zich ook niet goed bij de samenwerking van Wilders met het Front National.

In hetzelfde debat donderdagavond zei Asscher dat De Onderwijsinspectie moet gaan ingrijpen op scholen die geen les geven over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Sommige leerkrachten zijn namelijk bang om over de Jodenvervolging te vertellen op scholen. Dat werd vorig jaar bekend door een filmpje waarin jongeren van Turkse afkomst de Holocaust een zegen noemen. Dit vond Asscher “schokkend en verwerpelijk”.

De Holocaust hoort bij de verplichte ‘kerndoelen’ in het onderwijs. Daarom moet onderzocht worden hoe de onderwijsinspectie kan ingrijpen als die doelen niet worden gehaald.

CC foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (91)