Laatste update 22:51
37

Vicepresident Pence bij anti-abortusmars: ‘Afschaffen een prioriteit’

Vicepresident Mike Pence heeft in Washington de tienduizenden deelnemers aan een jaarlijkse anti-abortusdemonstratie toegesproken. Een uitzonderlijke actie: nooit eerder sprak een vicepresident bij de “March for life”.

Volgens Pence zal onder president Trump een einde worden gemaakt aan het abortusrecht. Een recht dat sinds 1973 onderdeel is van de Amerikaanse wet. Pence beloofde echter dat het afschaffen van die wet een prioriteit is voor de nieuwe regering. ‘Leven wint weer in Amerika,’ zei Pence.

De kans dat het recht op abortus inderdaad beperkt, of zelfs afgeschaft wordt, is groot. Om dat voor elkaar te krijgen moet het Congres akkoord gaan met de wijziging. De Republikeinse partij heeft een meerderheid in het Congres en veel Republikeinen zijn anti-abortus. Daar komt nog bij dat Trump nog altijd een rechter voor het Hooggerechtshof moet voordragen. Naar verwachting zal Trump een conservatieve kandidaat naar voren schuiven.

Trump heeft inmiddels al een wetsvoorstel ondertekend die overheidssubsidie aan abortusklinieken verbiedt. Daar moet het Congres zich nu over buigen. Eerder al draaide Trump de geldkraan dicht voor steun aan arme landen bij gezinsplanning en abortus. Om dat op te vangen is minister Ploumen een noodfonds gestart, inmiddels bijgestaan door de actie #ploumen4women van scenarist Willem Bosch.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Laatste reacties (37)