13

[Video] Adam, de man die Dodenherdenking verstoorde

'Zijn actie had geen diepere gedachte'

De man die de Nationale Dodenherdenking op de Dam verstoorde, heeft berouw van zijn daad. Maar wie is deze Adam? EenVandaag had hem pas nog voor de camera voor een reportage over daklozen in Amsterdam. Bekenden van hem vertellen wie hij is.


De verstoorde Dodenherdenking houdt nog steeds heel Nederland bezig. Net als in EenVandaag komen vandaag ook in Het Parool mensen aan het woord over de ‘schreeuwer’:

Op het Spui kennen ze de ordeverstoorder die de twee minuten stilte tijdens de dodenherdenking verbrak door hard en lang ‘Aaaaahhhhh’ te roepen als Adam. Maar ook als ‘de rabbijn’, vanwege zijn uiterlijk. Hij zag er met zijn baard, hoed en pijpenkrullen joods uit. Die outfit had hij sinds twee jaar. Meestal kwam hij ’s middags om een uur of twee het Spui op. Zijn vaste plek was het bankje voor makelaarskantoor Dokter. Daar schonk hij blikbier over in een plastic glas. Rookte een sigaretje. Las wat in een gratis krantje. Agressief was Adam niet. Schelden deed hij ook niet. Wel probeerde hij met passanten een praatje aan te knopen. Niet over het geloof, maar over actuele zaken. Een paar weken geleden vroeg de makelaar hem te verkassen. De rabbijn blokkeerde het zicht op het huizenaanbod in de etalage. Hij zat er vaak uren aaneen. En het bankje was tenslotte van de makelaar. De grap op het Spui luidt nu: de makelaar heeft zijn zin. Adam zit op een ander bankje. Volgens zijn advocate Marielle van Essen was het een dronkemansactie. ‘Zijn actie had geen diepere gedachte. Volgens mij heeft het niets te maken met een bankje’.

Vlak voor de dodenherdenking zei de schreeuwer echter tegen een bekende op het Spui: 

Ik mag niet meer op mijn bankje zitten. Ik ga nú naar de Dam.

De verdachte zit nog altijd in hechtenis, omdat hem naast verstoring van de openbare orde ook het anderen toebrengen van fysiek letsel ten laste worden gelegd. De man heeft bekend en spijt betuigd van zijn actie.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)