Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

[Video] 'Alcohol even gevaarlijk als harddrugs'

  •  
09-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
beer-youth-300px.jpg
Nieuwslicht sprak met Britse wetenschapper Nutt die de alcoholpil bedacht
Alcohol is schadelijker dan de meeste andere drugs. Dit zei de Britse hoogleraar David Nutt donderdag in de tv-uitzending van Nieuwslicht.
In de uitzending gaat presentator (en ‘matige drinker’) Menno Bentveld samen met ex-alcoholist cabaretier Javier Guzman op onderzoek uit naar de werking van alcohol. Hoewel wetenschappers van mening zijn dat jongeren helemaal geen alcohol moeten drinken, omdat het hun hersenen beschadigt, verwierp de Tweede Kamer woensdag een voorstel om de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol te verhogen tot 18 jaar.
Nieuwslicht laat zien dat alcohol net zo schadelijk is als drugs. Cabaretier  Guzman was jarenlang verslaafd aan alcohol en dronk twee flessen wodka per dag. Sinds vier jaar is hij afgekickt maar hij vraagt zich wel af of zijn hersenen door zijn overmatige drankgebruik zijn beschadigd. Hij ondergaat allerlei tests en hersenscans, om te ontdekken dat hij de hersenen heeft van een typische verslaafde. Weliswaar gebruikt hij al vier jaar geen alcohol meer, maar wel blijkt hij zeer gevoelig voor allerlei andere verslavingen.
In Engeland test Bentveld als eerste Nederlander een experimentele pil: de synthetische alcoholpil. Deze pil zou in de toekomst alcohol kunnen vervangen zonder de schadelijke bijwerkingen van alcohol. Er wordt ook een anti-pil ontwikkeld waarmee in één klap de werking van de alcoholpil weer ongedaan gemaakt kan worden.Bentveld test ook die pil.
De Engelse wetenschapper David Nutt, die deze pillen heeft ontwikkeld, toonde aan dat alcohol schadelijker is dan de meeste drugs, zoals XTC en cocaïne: “Als alcohol vandaag op de markt zou komen, zou het onmiddellijk verboden worden.” Dat valt dus tegen, gezien de recente uitspraak van het Nederlandse parlement.
Bekijk de hele aflevering van Nieuwslicht op Uitzending Gemist.
Foto: oooh.oooh (Flickr/CC)

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.