69

[Video] Amerikaanse generaal: Srebrenica viel door Nederlandse homo-militairen

[Update 12:30] Nederlandse ambassadeur reageert op CNN [11:30] Minister Van Middelkoop: 'Uitlatingen schandalig' ... Verklaring tijdens hoorzitting in Amerikaanse Congres belast Nederlandse generaal

De Amerikaanse generaal John Sheenan heeft tijdens een hoorzitting over homo-beleid van het Pentagon gesteld dat Srebrenica viel als gevolg van de aanwezigheid van homo’s in het Nederlandse leger. Hij zou dat gehoord hebben van de toenmalig Nederlands Chef-Defensiestaf Van den Breemen.


Sheenan legt eerst uit dat de Europese legers teveel zijn gesocialiseerd. Er kwamen bijvoorbeeld homo’s in het leger. En dat leidde tot legers die slecht toegerust zijn om oorlog te voeren.

Hij noemt dan specifiek Srebrenica en beschrijft hoe daar een massamoord werd gepleegd door de Serviërs.

De senator Carl Levin vraagt dan door:

“En hebben de Nederlandse leiders gezegd dat het door de homo-militairen kwam?”

“Ja, ze zeiden dat dat onderdeel van het probleem was.”

Even later vraagt Levin wat de naam is van de militair die dat zei.

“De chef staf die ontslagen is door het parlement omdat ze niemand anders de schuld konden geven.”

En wie was dat?

Hij noemt dan de naam generaal Henk van den Breemen, destijds Chef Defensie-staf

Meer op het weblog van NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal

Update 11:30: Demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft de uitlatingen van John Sheehan “schandelijk en een militair onwaardig genoemd.” Hij voegde daar aan toe dat de opmerking van de Amerikaanse generaal dat een hoge Nederlandse militair dat met hem eens was “volstrekte onzin” was.

Update 12:30 Ook de Nederlandse ambassadeur in de VS, Renée Jones-Bos, heeft kritisch gereageerd op de uitspraken van Sheenan. CNN citeert haar:

I couldn’t disagree more. I take pride in the fact that lesbians and gays have served openly and with distinction in the Dutch military forces for decades, including in leading operational positions, such as in Afghanistan at the moment. The military mission of Dutch U.N. soldiers at Srebrenica has been exhaustively studied and evaluated, nationally and internationally. There is nothing in these reports that suggests any relationship between gays serving in the military and the mass murder of Bosnian Muslims.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)