47

[Video] ‘Balkenende is bijzonder zwak figuur’

Belgische oud-minister Tobback waarschuwt voor Vlaams Blok-achtige situaties in Nederland

De Belgische oud-minister Louis Tobback heeft zondag fors uitgehaald naar ontslagnemend premier Balkenende. Volgens Tobback is Balkenende een bijzonder zwak figuur en heeft hij zelf de problemen veroorzaakt die geleid hebben tot de val van zijn regering.


Tobback deed zijn uitspraken in het Vlaamse tv-programma De Zevende Dag. De socialist vindt het niet correct dat men de schuld voor de regeringsbreuk integraal in de schoenen van PvdA-leider Wouter Bos wil schuiven, zo meldt De Morgen. Volgens Tobback werd Bos voor het blok gezet door CDA’ers Balkenende en Verhagen. Zij hebben Bos gedwongen om een keuze te maken en hebben dus zelf de problemen uitgelokt. Bovendien kan Bos volgens Tobback moeilijk verweten worden dat hij zich aan het regeerakkoord houdt.

Volgens Tobback is Balkenende een bijzonder zwak figuur die bezig is met platte electorale spelletjes. “Hij bewijst nu voor de vierde keer dat hij het niet kan”, aldus de Leuvense burgemeester. De val van de regering komt Balkenende trouwens goed uit, meent Tobback. Volgens hem zou Balkenende niet wederom als lijsttrekker zijn gekozen als de regering de rit had uitgedaan.

Door de val van het kabinet en het geruzie tussen de regeringspartijen bestaat volgens Tobback de kans op een Nederlandse ‘Zwarte Zondag’, naar analogie met de doorbraakverkiezingen van 1991, toen het extreemrechtse Vlaams Blok furore maakte. Tobback refereert daarmee uiteraard naar de PVV, die momenteel nog goed staat in de peilingen.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)