Laatste update 18:52
82

Video behandeling zwartrijder schokt Duitsers

In het Duitse München hebben twee conducteurs dinsdag een zwarte man die zonder kaartje gebruik maakte van het openbaar vervoer zwaar mishandeld. Een journaliste was getuige van het voorval, filmde het, en schreef voor de Duitse Huffington Post op wat zich voor haar ogen had afgespeeld.

Op de beelden is te zien hoe de man door één van de twee conducteurs in een nekklem wordt gehouden en uit het treinstel wordt gesleept. Eenmaal op het perron wordt hij hardhandig tegen de grond gewerkt, waarbij de conducteurs niet schuwen zijn hoofd tegen de stenen grond te drukken.

De man had geen treinkaartje gekocht, waarna hem door de conducteurs om een identiteitsbewijs zou zijn gevraagd. Omdat hij deze niet kon overhandigen, wilden ze weten hoeveel geld hij op zak had: 9 euro. De bekeuring voor zwartrijden is 60 euro, dat bedrag zou in mindering worden gebracht, maar de man heeft het geld hard nodig. Hij zou de conducteurs hebben gesmeekt hem zijn 9 euro terug te geven, maar de conducteurs weigeren en dreigen de politie erbij te halen.

De journaliste schrijft:

Dat is je laatste stop”, zeiden ze op een gegeven moment tegen de zwartrijder. En ze dwongen hem, om de trein op het station Leuchtenbergring, te verlaten. Wat er toen gebeurde is gewoon wreed. Ik heb nog nooit zoiets gezien. De spoorwegambtenaren mogen dan het recht hebben om de man uit de trein te verwijzen. Maar niet op deze manier. Ze grepen hem, namen hem in een houdgreep en voerden hem zo uit de trein.

In een verklaring zeggen de Duitse Staatsspoorwegen (DB) dat de man zich agressief zou hebben gedragen naar de conducteurs toe. Die verklaring staat haaks op de verklaring van ooggetuige Natalija Miletic: de man zou niets hebben gedaan, de agressieve en hardhandige manier waarop hij uit het treinstel werd gehaald, had volgens haar niets met zijn houding te maken. Daarom is er een onderzoek ingesteld: de twee conducteurs werken in de tussentijd voorlopig niet op de trein.

Geef een reactie

Laatste reacties (82)