105

Video bewijst: Japanse walvisjager ramt schip van Sea Shepherd

Speedboot actievoerders zwaar geraakt: 'Opzettelijke aanvaring'

Een Japanse walvisvaarder is vlakbij de Zuidpool in aanvaring gekomen met het futuristische schip Ady Gil van de activisten van Sea Shepherd, dat daarbij zwaar is beschadigd. Volgens de milieuorganisatie zijn de Japanners bewust op hun schip ingevaren. Opgedoken Japans videomateriaal zou dat bewijzen. Sea Shepherd gaat de moedwillige aanvaring juridisch aanvechten.


Door redactie Joop

De supersonische speedboot van Sea Shepherd, die bijna een miljoen euro kostte, is er zeer slecht aan toe: de boeg is weg en de boot maakt water, aldus de NOS. Volgens de Volkskrant brak het schip zelfs in tweeën. De zeskoppige bemanning is overgestapt op een ander schip van Sea Shepherd.

Paul Watson, de leider van Sea Shepherd, zei dat de boot opzettelijk is geramd. De Japanse crew, varend op de Shonan Maru No. 2, ontkent dit.

Sea Shepherd, waar ook de Nederlander Laurens de Groot meevaart, voert al jaren actie in de wateren rond Antarctica. Japan jaagt daar elk jaar op walvissen, naar eigen zeggen voor de wetenschap.

Lees meer over de aanvaring bij de Australische krant The Age.

Update 12:45 De Nederlandse medewerker Geert Vons van Sea Shepherd laat telefonisch aan Joop.nl weten dat er videomateriaal is waaruit zou blijken dat de botsing duidelijk door de Japanse walvisvaarder is veroorzaakt. De video is op sommige plekken alweer door YouTube verwijderd, maar meermalen gekopieerd. Geert Vons van Sea Shepherd zegt tegen Joop.nl:

Deze video laat duidelijk zien dat de botsing door de Japanse boot is veroorzaakt. De Ady Gil heeft nauwelijks vaart, wat logisch is als je zo dicht naast elkaar vaart. De Japanse boot wenkt uiteindelijk met veel vaart naar rechts. Na de botsing worden de bemanningsleden ook nog eens natgespoten met een hogedrukspuit. Je zou deze actie zelfs als poging tot doodslag kunnen zien. Wij gaan dit dan ook juridisch aanvechten. Het is bizar dat de Japanners deze beelden zelf hebben prijsgegeven. Blijkbaar denken ze dat hen niets te verwijten valt. Ik denk dat de beelden iets heel anders bewijzen. Ons wordt soms verweten dat we onverantwoord te werk zouden gaan, maar wij botsen nooit moedwillig op andere schepen. Dit laat zien hoe ver de Japanse walvisvaarders, die nota bene gesteund worden door de Japanse overheid, blijkbaar durven te gaan.”

Update 14:17 Er is een nieuwe video opgedoken, nu vanuit ander gezichtspunt: de andere boot van Sea Shepherd, MV Bob Barker. Deze video staat nu bovenaan dit bericht.

Update 15:19 De Nederlandse opvarende, Laurens de Groot, heeft tegen RTL Nieuws gezegd dat de Ady Gil zonder brandstof zat, toen het harpoenschip de boot ramde. “Het is gewoon een moordaanslag, anders kan ik het niet noemen.”

Update 7 januari: Lees ook het opiniestuk van Geert Vons (Sea Shepherd) op Joop.nl.

Geef een reactie

Laatste reacties (105)