Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Video: 'Blijf in Uruzgan dan mogen jullie in 2011 als eerste weg'

  •  
07-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IvoDaalder_300.jpg
Amerikaanse NAVO-ambassadeur neemt voorschot op compromis ... half jaar verlenging mogelijk beloond met vroege aftocht
De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, de voormalige Nederlander Ivo Daalder heeft in Buitenhof de aanzet gegeven tot een compromis over de terugtrekking uit Afghanistan.
Door redactie Joop
Regeringscoalities CDA en PvdA zijn verdeeld over verlenging van de missie in Uruzgan. De PvdA houdt vast aan de afspraak dat eind 2010 alle Nederlandse militairen zijn teruggetrokken. Het CDA, met name minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, wil dat Nederland blijft om internationaal gezichtsverlies te voorkomen.
In Buitenhof stelde de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, de in 1994 tot Amerikaan genaturaliseerde Nederlander Ivo Daalder, dat Nederlandse troepen bij verlenging van de missie als eerste in aanmerking komen om te vertrekken, samen met Canada. President Obama heeft vorige week gesteld dat in juli 2011 een begin wordt gemaakt met het afbouwen van de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Afghanistan.
Volgens Daalder is het in 2010 al terugtrekken van de Nederlandse troepen het weggooien van een investering. Hij benadrukte dat het nieuwe beleid van Obama is gebaseerd op de Nederlandse 3D-aanpak: Defense, Dipplomacy, Development. De suggestie dat Nederland wel ontwikkelingshulp blijf bieden maar dat andere landen die bescherming overnemen wijst hij af. ‘Die andere landen moeten hun eigen ontwikkelingswerkers al beschermen’. Volgens hem kan de 3D-aanpak niet voortgezet worden zonder defensie.
Zie ook de Volkskrant: VS voeren druk op over Uruzgan
Lees Peter Kee (politiek redacteur P&W) op Joop: Rug recht, PvdA 
L ees Arnold Karskens op Joop: 1, 2, 3, 4, what are we fighting for? 
Video boven bevat fragment (6:44 minuten) uit Buitenhof, het hele gesprek (19 minuten) staat hier
cc-foto: isafmedia  Een Nederlands patrouillevoertuig ontmoet een schaapsherder in Uruzgan, augustus 2008

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.