126

[Video] Cohen vindt politiemissie in Afghanistan bespreekbaar

[Update] Martijn van Dam (PvdA): 'Cohen draaide niet' ... Harry van Bommel (SP): 'Cohen draaide wel' ... Cohen zelf: 'Ik draaide niet' ... PvdA-lijsttrekker spreekt zich uit over thema waarop kabinet Balkenende-IV is gevallen

PvdA-lijsttrekker Job Cohen sluit een Nederlandse politiemissie in Afghanistan niet uit. Dat zegt Cohen zondag in het tv-programma ´Oog in Oog´ van de KRO.


De passage waarin Cohen de uitspraak over Afghanistan doet, is donderdag al vrijgegeven aan de NOS. ´Als het over een politiemissie gaat, valt daarover te praten´, zegt Cohen tegen interviewer Sven Kockelman. Ook als er militairen meegaan om de trainers te beschermen, hoeft dat voor de PvdA geen onoverkomelijk bezwaar te zijn.

De kwestie ligt gevoelig omdat een conflict over de verlenging van de missie in Uruzgan voor de PvdA reden was om het kabinet te laten vallen. 

Update 30 april: Harry van Bommel laat in een opiniestuk op Joop.nl weten dat hij ‘de Afghaanse draai van Cohen bizar en beschamend’ vindt. “Zo ga je niet met kiezers om en minstens zo belangrijk, zo behandel je militairen niet!”

Update 1 mei: PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zegt in de Volkskrant dat de nieuwe partijleider Cohen ‘helemaal niets nieuws’ te berde heeft gebracht. Van Dam:

We hebben maandenlang gezegd dat we de Afghanen best willen helpen bij de opleiding van politieagenten. Maar de motie liet te veel ruimte voor een militaire missie. Cohen zegt nu ook dat de PvdA zo’n missie niet zal steunen.”

Update 14:00: “Het hoort er allemaal bij”, zo reageerde Job Cohen op de kritiek dat hij zou ‘draaien’. Zaterdag na een 1-mei-speech in het Willem Dreeshuis in Amsterdam citeerde De Pers hem als volgt:

Van het verwijt van draaikonterij begrijp ik helemaal niets. De PvdA heeft altijd gezegd dat we voor politietraining zijn. Dat zeg ik nu ook en daar blijf ik bij. We nemen natuurlijk onze internationale verantwoordelijkheid op dat punt.

Behalve Harry van Bommel (SP) heeft inmiddels ook Maxime Verhagen (CDA) de PvdA-lijsttrekker van ‘draaien’ beticht. De verkiezingscampagne is nu dus echt begonnen.

Update 2 mei: In de uiteindelijke zondaguitzending van Oog In Oog (KRO) ging Cohen ook in op de 10 miljard die hij de komende vier jaar wil bezuinigen, de zware beroepen (AOW-leeftijd) en zijn rol als burgemeester bij de Noord/Zuidlijn. Zo legde hij uit dat zijn veel aangehaalde uitspraak “Wij zijn allemaal amateurs” niet ging over bestuurlijke aangelegenheden, maar louter om de technische aspecten van het bouwproces.

Geef een reactie

Laatste reacties (126)