8

[Video] De Hond over peiling als stembureaus nog open zijn

Opiniepeiler in DWDD: 'Ik geef marges, geen exitpoll'

Opiniepeiler Maurice de Hond verdedigde zich in De Wereld Draait Door tegen de kritiek om in het tv-programma een prognose te geven op de verkiezingsuitslag, terwijl de stembussen nog tot 21:00 uur open zijn. Critici noemen dat ‘not done’.


Zelf zegt Maurice de Hond erover in een persverklaring, die hij in de uitzending min of meer herhaalde:

Al sinds 2003 communiceer ik, voordat de stembussen gesloten zijn informatie over onderzoek dat op de verkiezingsdag is uitgevoerd. Nooit in de vorm van een exitpoll (partij A haalt dit en partij B haalt dat). Maar o.a. wel in de vorm van de marges waarbinnen de uitslagen lijkt te gaan vallen in relatie tot de peiling van de dag ervoor. Dat heb ik o.a. op 3 maart jl. – op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen – in De Wereld Draait Door gedaan. Op een uiterst verantwoorde wijze, zoals ik dat ook al vanaf 2003 heb gedaan. Het is een belediging van de kiezer om aan te nemen dat op basis van deze informatie het “democratische proces” doorbroken wordt of dat we dan in een bananenrepubliek veranderd zijn.

Politiek commentator Felix Rottenberg en de aanwezige SP-prominent Jan Marijnissen waren het zeer met De Hond oneens. In de uitzending leest presentator Matthijs van Nieuwkerk een reactie van de Kiesraad voor, die laat weten dat het niet verboden is.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)