Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VIDEO: De strijd voor een duurzamer leefmilieu in Bolivia

  •  
28-09-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
bolivia_vrouw_300
Achtste aflevering van de serie ‘Van straatjongens tot groene chocolade’ over de dagelijkse praktijk van de strijd om de millenniumdoelen te halen.
Van 20 tot 23 september kwam in New York de VN bijeen voor een tussenevaluatie van de Millenniumdoelen. De VN trok vijftien jaar uit om armoede de wereld uit te helpen, maar inmiddels is tweederde van deze tijd verstreken en is het behalen van de millenniumdoelen nog lang niet in zicht. Het zevende millenniumdoel is het streven naar een duurzamer wereld. Alejandro Callizaya is oprichter van het cultuurproject Tierra Espiritual (Spirituele Aarde), dat zich inzet voor het behoud van de inheemse cultuur in de gemeenschap Copusquia. “Toen ik jong was heb ik een aantal jaren als muzikant in Nederland gewerkt. De kennis die ik daar opdeed, wil ik doorgeven aan mijn eigen gemeenschap. Ik zet mij in voor een herwaardering van onze traditionele dansen en rituelen, zodat mijn dorpsgenoten weer dichter bij Moeder Aarde komen te staan en beter voor haar zorgen”. Dit is het laatste deel van een achtdelige serie over Nederlanders, die zich inzetten voor het behalen van de millenniumdoelen.
In het kosmocentrische wereldbeeld van de Aymara staat de mens niet boven, maar gelijk aan de natuur waarin hij leeft. Samenwerken en reciprociteit staan centraal en alles is met elkaar verbonden. Door middel van rituelen dragen de Aymara bij aan een goede oogst en de reproductie van het leven. Wat de mens aan de natuur geeft, krijgt hij terug in de vorm van een goede leefomgeving. Omdat rituelen, offers en dansen Moeder Aarde tevreden stemmen, mogen deze culturele gewoonten volgens Alejandro niet verloren gaan. Door oude inheemse tradities nieuw leven in te blazen, hoopt Alejandro de moderne invloeden uit de steden tegen te gaan. Ontbossing, milieuvervuiling en de uitputting van landbouwgronden vormen een directe bedreiging voor de leefomstandigheden van de bewoners van het Copusquia dal. De inheemse Aymara gemeenschappen in dit gebied zijn volledig afhankelijk van wat de aarde hen geeft. Geld heeft hier nog nauwelijks zijn intrede gedaan en gewassen worden onderling geruild. Terwijl de hoger gelegen gemeenschappen aardappels en maïs produceren, verbouwen de lager gelegen dorpen fruit en andere groenten. Een mislukte oogst betekent voedselschaarste voor de inwoners van Copusquia.
In Bolivia rekent 60 procent van de bevolking zich tot een inheemse groep en spreekt bijna 20 procent de Aymara taal. Sinds de eerste Aymara indiaan Evo Morales in 2005 aan de macht kwam, is de herwaardering van inheemse talen en culturen een speerpunt van het overheidsbeleid. Tot die tijd werd de inheemse bevolking onderdrukt, achtergesteld en gediscrimineerd. Door landhervormingen tracht Morales kleine inheemse boeren meer toegang te geven tot land. Wat betreft millenniumdoel 7 is Bolivia op de goede weg. In 2006 was bijna de helft van het landoppervlak bedekt met bos, had 73 procent van de bevolking toegang tot schoon drinkwater en 56 procent tot sanitaire voorzieningen. Ook de milieuvervuiling werd vanaf 2001 gehalveerd. Grootschalige landbouw en veeteelt vormen echter een bedreiging voor de bebossing.
De acht millenniumdoelen zijn in 2000 opgesteld. In totaal hebben 189 regeringsleiders de afspraken ondertekend om te werken aan het terugdringen of uitbannen van analfabetisme, genderongelijkheid, kindersterfte, moedersterfte, dodelijke ziektes, milieuvervuiling en oneerlijke handel. De doelen moeten in 2015 gerealiseerd zijn.
In Latijns Amerika leveren Nederlanders een belangrijke bijdrage om deze doelen te halen. Hun verhaal staat centraal in de 8-delige serie ‘Van Straatkinderen tot Groene chocolade’. Elke aflevering laat een ander doel en een ander project zien. ‘Van Straatkinderen tot Groene Chocolade’ is een productie van DUS Media in samenwerking met het NCDO. Alle acht afleveringen zullen exclusief te zien zijn op Joop.
Joey Boink: regie/camera/montage; Talinay Strehl: regie/research/tekst; Hilbert Kamphuisen/DUS: producent
deel 5: De strijd voor eerlijke handel deel 6: De strijd voor het lot van de straatkinderen van Peru deel 7: De strijd tegen discriminatie van homo’s in Peru

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.