2

Video: Demonstratie in Hongkong voor dissident

Protest omgeven door zee van agenten

In Hongkong is een demonstratie gehouden tegen de veroordeling van de dissidente hoogleraar literatuur Liu Xiaobo. Hij werd deze week tot 11 jaar gevangenis veroordeeld wegens ‘ondermijning van de staat’.


Liu Xiaobo stelde vorig jaar het Charta 08 op (tekst hier) waarin democratisering van China en de invoering van de vrijheid van meningsuiting wordt geëist. In een video die zondag op YouTube verscheen en via Twitter snel rondging is een demonstratie te zien van mensen die het Charter 08 ondersteunen en protesteren tegen de veroordeling van Liu Xiaobo. Volgens de tekst bij de video zijn drie demonstranten en een journalist opgepakt. Wanneer en waar de demonstratie precies plaatsvond is niet bekend. Deze week is er na zijn veroordeling wel al een kleine demonstratie geweest.

Lees over de veroordeling en protesten in het Belgische opinie-magazine Knack

De origineelste bijdrage in het debat kwam van de bekende Chinese cyberdissidente Liu Di, alias ‘Stainless Steele Mouse’, die in een solidariteitsverklaring voor Liu Xiaobo ook een proces voor zichzelf eist. In naam van de gelijkberechtiging spreekt ze de Chinese autoriteiten zo aan: ‘Volgens het principe van de gelijkheid voor de wet moeten jullie mij als Liu Xiaobo’s medeplichtige ook veroordelen, en geen selectieve rechtspraak toepassen door een zo belangrijke criminele verdachte als ik er een ben over het hoofd te zien.’ Ze voegt er dreigend aan toe dat Charta 08 zich spiegelt aan het Praagse Charta 77 en aan Taiwans ‘Formosa Incident’ uit 1979: ‘De twee voorgaande campagnes zijn al gerechtvaardigd door de geschiedenis, en dat zal ook voor Charta 08 gelden.’

De repressie in China neemt toe. Van de beloofde openheid die de Olympische Spelen zouden brengen is steeds minder te merken.

Internationaal is er dit weekeinde door de Verenigde Staten en enkele Europese landen geprotesteerd tegen de veroordeling van Liu Xiaobo.

NRC Handelsblad schrijft:

De Duitse regering zei dat bondskanselier Angela Merkel „ontzet” was door de veroordeling van Liu. „Ik betreur het dat de Chinese regering, ondanks grote vooruitgang op andere gebieden, nog steeds massaal de vrijheid van pers en van meningsuiting beknot”, aldus Merkel. Ook Frankrijk bekritiseerde de veroordeling van de hoogleraar.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)