15

[Video] Excuses Nederland aan overlevende concentratiekamp

Selma Wijnberg overleefde als enige Sobibor maar Nederland wilde haar uitzetten

Selma Wijnberg (87) komt maandag naar Nederland om de herdenking van de bevrijding van gevangenenkamp Westerbork in Drenthe bij te wonen. Ze is de enige Nederlandse overlevende van concentratiekamp Sobibor.


 De NOS schrijft:

Selma Wijnberg was de enige Nederlandse die wist te ontsnappen aan de gruwelijkheden van het Duitse vernietigingskamp Sobibor in Polen. Maar toen ze na een gevaarlijke vlucht en maanden van onderduiken terugkwam in haar woonplaats Zwolle, dreigde ze te worden uitgezet. 

Daar bleef het niet bij. Haar man, een Poolse jood met wie ze samen ontsnapte en naar Nederland vluchtte, moest onderduiken omdat de Nederlandse autoriteiten hem uit wilde zetten naar Polen. Selma Wijnberg wachtte een zelfde lot omdat ze door te trouwen met een Pool haar Nederlandse nationaliteit kwijtraakte. Uiteindelijk vluchtte het stel naar de Verenigde Staten. Selma Winberg wilde nooit meer naar Nederland terugkeren.

Minister Klink zal Selma Winberg persoonlijk excuses aanbieden namens de Nederlandse regering voor de slechte wijze waarop ze is behandeld.

Ad van Liempt schreef over haar lotgevallen het boek Selma. Zondag wordt door de NOS een documentaire over haar leven uitgezonden. 

Historiek: Selma, de vrouw die Sobibor overleefde

NOS: Officiële excuses voor Sobibor-overlevende

Geef een reactie

Laatste reacties (15)