53

Video: felle discussie over opsporingslijst

Inez Weski en Fred Teeven vliegen elkaar in de haren bij Pauw & Witteman

De opsporingslijst voor gevaarlijke criminelen houdt de gemoederen flink bezig. Advocate Inez Weski en VVD-Kamerlid Fred Teeven voerden bij Pauw en Witteman een verhit debat over het nut en de gevaren van deze ‘most wanted’-lijst.


Dinsdag publiceerde de politie een opsporingslijst met de meest gezochte criminelen in Nederland. Om deze personen zonder balkje af te beelden is toestemming nodig van hogerhand. Het is de bedoeling dat alleen veroordeelden voor een delict met een straf van acht jaar of meer op de site komen, maar er staan ook mensen op die slechts verdacht zijn. Bij hen wordt recidivegevaar gevreesd.

In het debat maakt Weski (tevens opiniemaker op Joop.nl) zich boos over het feit dat je het risico loopt om als onschuldige op deze lijst te komen staan. De lijst is wereldwijd en voor de eeuwigheid, dus riskeer je ook na vrijspraak nog te worden opgepakt in een buitenland met een veel repressiever politieklimaat dan in Nederland. Ook mensen die lijken op de geselecteerde mannen lopen het risico van aanhouding.

Teeven juichte de lijst juist toe omdat recidive door deze gevaarlijke criminelen ermee wordt teruggedrongen. Ook vond hij dat het belang van de slachtoffers zwaarder weegt dan het belang van de verdachten.

De site heeft sinds de lancering al meer dan tweehonderdduizend bezoekers getrokken en geleid tot enkele tips. Opmerkelijk genoeg bleek een van de acht mannen helemaal niet voortvluchtig: hij zit in een Belgische cel. 

Geef een reactie

Laatste reacties (53)