85

[Video] ‘Keihard bezuinigen leidt tot tweede recessie’

Beurshandelaar waarschuwt op RTL-Z voor te harde ingreep in economie

De keiharde bezuinigingen die de Nederlandse politiek voor ogen staan, dreigt een averechts effect te hebben op onze economie. Op RTL-Z meldt beursanalist Corné van Zeijl (SNS Asset Management) we ons in dat geval ‘een dubbele dip bezuinigen’. Nederland kan dan volgend jaar in een tweede recessie terechtkomen.

Door redactie Joop

In het tv-programma Beursplein 5 licht Van Zeijl van SNS Asset Management de huidige stand van zaken toe. Na het ‘overmatige optimisme’ van een maand geleden, schetst hij nu een situatie waarin het economisch klimaat aan de vooravond staat van een fikse daling. 

China heeft flink op de monetaire rem getrapt, wat ervoor zorgt dat de groeiverwachtingen voor China wat minder zijn geworden. En natuurlijk hebben we onze eigen Griekse problemen, die ervoor zorgen dat iedereen wil voorkomen dat ze in een Griekse situatie terechtkomen. Iedereen gaat nu heel hard bezuinigen. Je ziet het in Spanje: daar gaan de ambtenarensalarissen met 5% naar beneden. Dat gebeurt ook in Portugal.

Volgens Van Zeijl hebben dit soort rigide bezuinigingen ook Nederland in een wurgende greep:

Je ziet het ook in Nederland: iedereen wil bezuinigen. Dat betekent dat het heel veel slechter gaat met de economie en dat we onszelf waarschijnlijk volgend jaar een dubbele dip gaan bezuinigen. Als het zo doorgaat en als overige landen, in Amerika en het Verre Oosten, ons er niet uithelpen, betekent dat dus een tweede recessie volgend jaar.”

Volgens Van Zeijl gaat het helemaal niet zo slecht met de economie. Hij meldt dat de winsten van AEX-bedrijven met 20% omhoog zijn bijgesteld, “een ongekend hoog cijfer’. “Het gaat dus echt wel goed met de onderliggende bedrijven.”

Hoe de dreigende bezuinigingen het beleggingsklimaat beïnvloeden, schetst Van Zeijl als volgt:

Beleggers gaan nu inprijzen dat iedereen op de rem trapt en dat betekent dat je je economische groeiverwachtingen naar beneden moet bijstellen.

Deze visie uit beleggingsland lijkt het onbegrensde vertrouwen bij met name de VVD in keihard bezuinigen te logenstraffen.

Bekijk het interview met Van Zeijl bij RTL-Z.

Geef een reactie

Laatste reacties (85)