6

Video: Myanmarese leger kondigt zuivering Rohingya aan, jut bevolking op

Op sociale media zijn videobeelden verschenen van Myanmarese soldaten die in een dorp in de zuidelijke staat Rakhine de plaatselijke bevolking ophitst tegen de Rohingya-moslimmeerderheid.

In de video – die dateert van 2017, kort voor een door het leger uitgevoerde massamoord op de Rohingya – is te zien hoe een soldaat de dorpsbewoners toespreekt. Hij kondigt ‘zuiveringen’ aan en verzekert de dorpsbewoners dat alle niet-Rohingya veilig zullen zijn. Hij vertelt hoe een deel van de soldaten de bevolking zal beschermen, terwijl een ander deel de zuiveringen uitvoert en ervoor zorgt dat de Rohingya niet kunnen ontsnappen naar andere dorpen. Daarna gaat de soldaat verder met vertellen dat de Rohingya een existentiële bedreiging vormen voor de niet-Rohingya, onder meer omdat ze ‘zich veel vaker voortplanten’ en op die manier snel de hele staat zullen overnemen.

Het leger van Myanmar is verantwoordelijk voor het martelen, verkrachten en doden van tienduizenden Rohingya. Ruim 700.000 Rohingya is op de vlucht geslagen naar buurland Bangladesh, de helft van hen kinderen. Het leger wordt bij hun moordacties gesteund door boeddhistische extremisten, aangevoerd door de U Wirathu. Een monnik die zich onder meer laat inspireren door Geert Wilders, zo bleek eerder uit het VARA-programma De Pen & Het Zwaard van Fidan Ekiz. Het Internationaal Strafhof in Den Haag is inmiddels een onderzoek gestart naar de gedwongen deportaties en genocide van en op de Rohingya. Myanmar weigert mee te werken aan dat onderzoek.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)