62

[Video] Obama pleit voor Palestijnse staat

[Update] EU is het eens met oproep Obama... Hamas: President zegt niets nieuws. Israëlische premier Netanyahu wijst terugkeer naar 'onverdedigbare' grenzen van 1967 af

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vanavond gepleit vandaag voor een Palestijnse staat binnen de grenzen van het verdrag uit 1967, zo meldt Trouw. Obama deed dat in een toepsraak die live op Internet en de Amerikaanse televisie te volgen was. De Israëlische premier wees in een reactie een terugkeer naar de “onverdedigbare” grenzen van 1967 af.


“Juist vrienden moeten elkaar de waarheid kunnen zeggen. Voortdurende veiligheid kan alleen worden gegarandeerd als er twee staten komen voor twee volken”, zei de president.
Trouw meldt dat de toespraak vooral ging over de rol die de Verenigde Staten wil spelen in de revoluties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “De Verenigde Staten willen dat de universele rechten van de mens worden gerespecteerd en zal elk volk dat vecht voor deze rechten en de overgang naar een democratische samenleving, ondersteunen” zei Obama.

Obama denkt dat een oplossing voor het conflict alleen mogelijk is als beide partijen concessies doen. Hij stelde voor om gebieden te ruilen, zodat ”veilige en erkende grenzen worden vastgesteld door beide staten”.

Volgens de Amerikaanse president zal het geen nut hebben voor de Palestijnen om bij de Verenigde Naties te streven naar erkenning van een Palestijnse staat. Ook zei hij dat de droom van een Joodse en democratische staat niet vervuld kan worden als de huidige bezetting van Palestijnse gebieden wordt voortgezet.

Update 23.30

Hamas heeft niets nieuws gehoord in de speech van Obama en is teleurgesteld. Dat zei een woordvoerder van de partij die macht heeft in de Gazastrook tegen de de Israëlische krant Haaretz. “Wat Obama moet doen is niet nog meer slogans toevoegen, maar concrete stappen zetten om de rechten van Palestijnen te beschermen”, aldus de zegsman.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei eerder in een reactie op de toepsraak van de Amerikaanse president dat een terugkeer naar de grenzen van 1967 veel Israëli buiten de grenzen van Israël zou plaatsen. Hij verwacht dat de VS Israël zal toestaan om de nederzettingen in bezet gebied te behouden, zo meldt Haaretz.

Update 20.05 14.40

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft aangekondigd dat de Europese Unie het eens is met de oproep van Obama tot een vredesakkoord. Volgens Ashton is het essentieel voor het bereiken van vrede, dat meldt de Trouw.
Lees meer bij Trouw: Obama wil Palestijnse staat

Obama: Situatie in Midden-Oosten onhoudbaar

Haaretz: After Obama speech, Netanyahu rejects withdrawal to ‘indefensible’ 1967 borders

Geef een reactie

Laatste reacties (62)