Laatste update 29 augustus 2018, 13:04
75

Video: Politie slaat in op actievoerders Code Rood

Woensdag 10.00 uur:
Vijf mensen zijn gewond geraakt door het politieoptreden tegen de demonstratie van Code Rood gisteravond. RTV-Noord schrijft:

Dat gebeurde nadat actievoerders gingen staan en zitten bij de hekken nabij de gastanks. De politie greep daarbij in, met in ieder geval wapenstokken en vermoedelijk met pepperspray. Vijf actievoerders raakten gewond bij de schermutselingen. Een persoon raakte in shock en moest in een ambulance worden gecontroleerd.

Dinsdag:
Honderden actievoerders hebben vandaag de toegang tot het NAM-tankenpark in Delfzijl geblokkeerd. De groep, die zichzelf Code Rood noemt, demonstreert daarmee voor het sluiten van de gaskraan en een rechtvaardige schade-afhandeling. De demonstranten zijn van plan om de blokkade de hele nacht voort te zetten. De politie heeft hard ingegrepen bij het protest. Volgens Martin Drent, journalist bij RTV-Noord, heeft de politie pepperspray gebruikt en zijn demonstranten hard geslagen met wapenstokken. Dat laatste is ook te zien op videobeelden die hij op Twitter plaatste:

Volgens een woordvoerder van Code Rood verzaakt de politiek en is het nu ‘aan ons’ om Groningen en de Groningers te beschermen:

De NAM, Shell en Exxon maken Groningen en het klimaat kapot. En de overheid laat het gebeuren dat deze bedrijven met miljarden winst weg komen. Als bedrijven en politici geen verantwoordelijkheid nemen, dan is het nu aan ons om gas in de grond te houden. Wij willen een wereld waar winst niet ten koste gaat voor Groningen en het klimaat!

Cc-foto: Tim Wagner

Geef een reactie

Laatste reacties (75)