159

[Video] PVV’er Brinkman wil af van alleenheerschappij Wilders

[Update 13:00] Wilders: 'Prima initiatief' ... 07:55 Brinkman: 'Ik heb dit niet met Wilders besproken' … Opstand of campagnestunt? Nummer 11 op PVV-lijst vraagt voorkeursstem voor meer democratie in partij

Het lijkt erop dat Hero Brinkman, Tweede Kamerlid en de nummer 11 op de kieslijst van de PVV, af wil van de alleenheerschappij van partijleider Geert Wilders. In het televisieprogramma Pauw en Witteman pleit hij voor “meer democratie” in de Partij. “We moeten aan de toekomst denken. Er kan van alles gebeuren. Geert Wilders kan ons ontvallen”, aldus Brinkman.


De PVV’er roept zijn achterban op bij de parlementsverkiezingen op 9 juni een voorkeursstem op hem uit te brengen. De vraag of leider Geert Wilders al op de hoogte is van zijn initiatief ontwijkt Brinkman behendig. Hij ontkent dat het om een machtstrijd zou gaan. Blijft de vraag: is dit een echte opstand of een uitgekiende campagnestunt?

Op Twitter zijn de reacties op het optreden van de PVV’er verschillend:

Ed Anker (ChristenUnie)Ik vermoed een vernuftige strategie bij de PVV. Maar lijk de enige. Denk ik nu echt te Haags?

Volkskrantverslaggever John Wanders: Huwelijkscrisis bij Henk en Ingrid thuis. Zij steunt Hero. Hij niet.

Marc de Hond: Ik sluit niet uit dat de actie van Hero Brinkman juist in goed overleg is gegaan met Wilders. Denk maar na: PVV staat weer i/d spotlights.

Henk en Ingrid: Shit! Nu moeten we kiezen tussen onze Blonde God uit Venlo en slijter Hero. Help! Gr. Ingrid

Rechtbankverslaggever Chris Klomp: Brinkman: ik zit hier met een reden. Dit is regie, mensen. Wilders is niet dom #opzetje

Harry van Bomel (SP): Brinkman is jaren de mond gesnoerd door Wilders en geïsoleerd in de fractie. Hij vraagt nu de kiezer om steun. Op 10 juni zijn er twee PVV’s

Alexander Pechtold (D66):Henk en Ingrid moeten nu kiezen Geert of Hero …

RTL-journalist Frits Wester: Oeps Hero Brinkman net bij P en W wel bijzonder. Waar leidt dit weer toe?

Jeanine Hennis (VVD):Val met de rest van Twitterland enigszins van m’n stoel

Paul Krom (VVD): Maar… als Geert het met Hero eens is, waarom is dan voorkeurstem op Hero nodig?

Update 7:55 In ochtendkrant Spits stelt Brinkman dat hij zijn actie net met Wilders heeft besproken.

Waarom bent u de enige die we over deze kwestie horen?

“Als het in de fractie bespreekbaar was geweest, had ik het nu niet op deze manier aan de orde gesteld. Ik weet van individuele fractieleden dat ik word gesteund, alleen durven ze het niet te zeggen. “
Komt dat soms omdat Geert Wilders vooral ja-knikkers om zich heen verzamelt?

“Dat mag u zelf invullen. Ik heb daar geen oordeel over. Het is zo dat we binnen de partij allemaal verschillende talenten hebben.”
Wilders zal uw acties u niet in dank afnemen.

“Ik denk dat Wilders wel begrip voor me kan opbrengen. Hij was zelf ooit ook een dissonant binnen de VVD. Ik weet zeker dat hij ook heel lang heeft gehoopt dat de VVD naar hem zou luisteren. Wij lijken daarin op elkaar. Maar er is binnen de PVV op dit moment maar één man die het voor het zeggen heeft. Ik wil hier niks afdoen aan de prestaties van Geert Wilders. Maar de democratisering van de partij moet ook tot gevolg hebben dat andere PVV-Kamerleden zich meer kunnen profileren. Juist Wilders hecht aan democratie en tegengestelde meningen.”
Denkt u dat? Of heeft u dit eerst met hem besproken?

“Nee.”
Waarom niet?

“Ik ken zijn standpunt hierover.”

Update 11.45 Geert Wilders reageert op twitter op de actie van Hero Brinkman:

Hero mag zeggen wat hij wil. Discussie over wel of niet ledenpartij binnen PVV is prima. Geen principiele bezwaren. Heeft voor- en nadelen.

Update 13:00 Op Radio 1 noemde Wilders de oproep van Brinkman ‘een prima initiatief’. Volgens hem is de partij na 3 jaar toe aan meer openheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (159)