30

[Video] Rechtse Europarlementariër gekort wegens schelden

Brit maakte EU-president uit voor 'natte dweil'

Een uiterst rechtse Briste Europarlementariër is voor tien dagen op zijn presentiegeld gekort omdat hij op 24 februari de president van de EU Van Rompuy openlijk beledigde.
Het incident vond plaats tijdens het eerste bezoek van de nieuwe president aan het Europees parlement.


Nigel Farage zei: “U heeft het charisma van een natte dweil. U ziet er uit als een bankbediende. Ik vraag me af… Wie bent u? Ik had nog nooit van u gehoord. Niemand had ooit van u gehoord.” Daarnaast beledigde hij België als land.

De straf van circa 3000 euro korting werd opgelegd door voorzitter Jerzy Buzek: “Ik verdedig mijnheer Farage zijn recht om het oneens te zijn met het beleid en de instellingen van de Europese Unie, maar niet dat hij persoonlijke beledigingen uit ten aanzien van gasten in het parlement of het land waar ze vandaan komen.” De maatregel maakte geen enkele indruk. Farage weigerde excuses aan te bieden en deed een beroep op de ‘vrijheid van meningsuiting’. 

Farage was tot september vorig jaar leider van de populistische UK Independence Party. Hij is co-president van de rechtse groepering Europe of Freedom & Democracy Group waar ook de Nederlandse SGP deel van uit maakt.

Volgens The Guardian zoekt Farage met zijn exorbitante gedrag bewust de aandacht van de media omdat hij bij de komende verkiezingen een zetel in het Britse parlement wil bemachtigen.

De Standaard: Farage verliest tien dagen toelage als Europarlementslid

cc-foto: Euro Realist Newsletter

Geef een reactie

Laatste reacties (30)