28

Video: Russen schoten op Greenpeace

Activisten eerst belaagd met waterkanonnen... Kogels slaan in vlak voor bootjes... Opvarenden Arctic Sunrise vandaag voor rechter...

Op beelden die door Greenpeace online zijn gezet is te zien dat actievoerders vorige week inderdaad beschoten zijn toen zij probeerden een olieplatform van Gazprom te bezetten in het Noordpoolgebied bij Nova Zembla.


Op de beelden is te zien hoe in eerste instantie wordt geprobeerd om de milieuactivisten, die vanuit bootjes het platform proberen te beklimmen, met waterkanonnen tegen te houden. Maar na verloop van tijd (vanaf 1:34) wordt er ook geschoten vanaf het platform. De kogels slaan in vlak voor de bootjes.

De Russische kustwacht greep uiteindelijk in en enterde het Greenpeaceschip Arctic Sunrise. De dertig opvarenden moeten vanochtend in Moermansk voor de rechter verschijnen. Zij krijgen dan te horen of ze worden vrijgelaten of dat ze blijven vastzitten en worden aangeklaagd, heeft advocaat Jasper Teulings van de milieuorganisatie tegen het ANP gezegd. Eerder deze week zijn de actievoerders al verhoord.

Minister Timmermans heeft Rusland gisteren opgeroepen het schip onmiddellijk vrij te geven en de bemanning vrij te laten. Hij heeft de kwestie ook bij zijn Russische collega Lavrov aan de orde gesteld in een gesprek in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Greenpeace is inmiddels een actie begonnen om de activisten vrij te krijgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)