72

Video: Samsom wil chef klimaatpanel IPCC weg

'Vertrouwen in waardevrije wetenschap herstellen'

Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) vindt dat de chef van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties moet opstappen.


Het IPCC heeft in een rapport ten onrechte beweerd dat de Himalay-gletsjers rond 2035 verdwenen zullen zijn. Samsom constateert dat aan die bewering politieke motieven ten grondslag liggen en wil dat de voorzitter van het IPCC, Rajendra Pachauri, opstapt. Pachauri wil overigens vooralsnog niet vertrekken.

De tekst van de Flip die Diederik Samsom maakte voor Pauw & Witteman:

Het internationale klimaatpanel, het IPCC, is in opspraak geraakt. Niet omdat er fouten in stonden over smeltende Himalaya-gletsjers maar omdat er politieke motieven een rol hebben gespeeld bij het opnemen van die passages. En dat is een ernstige fout. Als de internationale gemeenschap er niet meer van op aan kan dat het IPCC waardevrije wetenschap bedrijft dan vervalt de basis voor internationale klimaatafspraken. En er moet dus orde op zaken worden gesteld. Het beste zou zijn als de heer Pachauri, de baas van het IPCC onder wiens verantwoordelijkheid dit is gebeurd, de eer aan zichzelf houdt en zo de weg vrij maakt voor een herstel van vertrouwen in waardevrije wetenschap van het klimaatpanel.

Geef een reactie

Laatste reacties (72)