6

[Video] Straten van Spanje weer gevuld met demonstranten

Kiesraad waarschuwt: Demonstreren tijdens verkiezingen is verboden... Jongeren zetten toch door

In Spanje zijn vrijdag weer duizenden jongeren de straat op gegaan om te demonstreren tegen de hoge werkloosheid. Ondanks het demonstratieverbod hebben honderden jongeren de nacht doorgebracht op het Puerta del Sol-plein in Madrid. Het protestkamp wordt ook wel vergeleken met het Tahrir-plein in Egypte, vanwaaruit de Egyptische revolutie zich voltrok.


De Spaanse werkloosheid is opgelopen tot 21 procent, het hoogste percentage in de EU. Onder jongeren ligt het percentage nog veel hoger op ruim 40 procent. Onder de leus ‘echte democratie, nu’ eisen de Spanjaarden politieke veranderingen. Ze verwijten de huidige politiek incompetentie en corruptie.

Zondag zijn er in Spanje verkiezingen voor veel gemeenteraden en regiobesturen. De Spaanse Kiesraad heeft de jongeren gewaarschuwd dat er tijdens verkiezingen een demonstratieverbod van kracht is. Eén van de demonstranten, Virginia Braojos (32) zegt, net als de meeste jongeren, hier geen gehoor aan te zullen geven:

Ze kunnen ons er niet uit schoppen. De politici zullen dat niet toestaan, want dan slaan ze een slecht figuur zo vlak voor de verkiezingen.”

De jongeren vergaderen vrijdagmiddag om tot een definitief besluit te komen, maar vooralsnog lijkt het erop dat ze niet van plan zijn huiswaarts te keren.

De Volkskrant: Spaanse jongeren opnieuw de straat op

NOS: Ontruiming Spaanse tentenkampen dreigt

Geef een reactie

Laatste reacties (6)