14

[Video] Unilever verbreekt banden met palmolieproducent

Voedselgigant overstag na onthutsende BBC-documentaire 'Dying for a biscuit'

Unilever, de grootste afnemer van palmolie ter wereld, heeft levervanciers opdracht gegeven geen zaken meer te doen met de Indonesische palmolieproducent Duta Palma. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor de totale verwoesting van regenwouden waar orang oetans leven.


Door redactie Joop

Palmolie wordt praktisch in alle producten gebruikt, zoals koekjes, chips maar ook Knorr soep en bijvoorbeeld Dove zeep. Unilever verbruikt jaarlijks 1,3 miljoen ton palmolie. Tachtig procent van de olie komt uit Indonesië en Maleisië.

Een documentaire van het gezaghebbende onderzoeksprogramma BBC Panorama toonde maandag hoe het bedrijf Duta Palma het regenwoud vernietigt en daarmee het leefgebied van de laatste orang oetans. In ‘Dying for a biscuit’ was ook te zien hoe Duta Palma plantages aanlegt in beschermde gebieden.

De Indonesische regering erkent dat de ontbossing aan 50.000 orang oetans het leven heeft gekost. De milieubeschermingsorganisatie Greenpeace die al lang campagne voert tegen de ontbossing in het gebied, stelt dat de schade aan het milieu verder reikt dan de plaatselijke vernietiging is omdat er bij de ontbossing op grote schaal broeikasgassen vrijkomen.

De Britse minister voor milieu Hilary Benn drong in het programma aan op consumentenbewustzijn. “Consumenten kunnen producenten de krachtigste boodschap laten horen door ze te laten weten wat voor producten ze niet willen kopen.” De minister verwees naar het succes van scharreleieren die nu overal verkrijgbaar zijn omdat consumenten geen marteleieren meer willen. Het probleem in deze kwestie is echter dat palmolie vrijwel nooit als ingrediënt wordt vermeld.

 In het programma kondigde Unilever al aan de contacten met Duta Palma te herzien. Vandaag werd bekend dat het bedrijf, dat in 2015 alleen nog duurzame palmolie wil gebruiiken, alle contacten verbreekt. Op dit moment wordt slechts 3% van de palmolie duurzaam geproduceerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)