20

[Video] Vlees mishandelde paarden in Mora en Beckers snacks

Structurele dierenmishandeling bij Latijns-Amerikaanse leveranciers

Paardenvlees dat verwerkt wordt in snacks van onder meer Mora en Becker is afkomstig van dieren die gruwelijk mishandeld worden. Dat tonen undercover gemaakte beelden van de dierenrechtenorganisatie Gaia.


Het onderzoek van Gaia richtte zich vooral op vlees dat de Belgische supermarkten bereikt. Maar volgens Wakker Dier wordt in Nederland jaarlijks zo’n 11 miljoen kilo paardenvlees, voornamelijk afkomstig uit Zuid Amerika, in snacks verwerkt. Nederland is een van de belangrijkste importeurs van Europa en Nederlandse paardenvleeshandelaren behoren tot de grootste afnemers van Zuidamerikaanse slachterijen. Het vlees wordt voornamelijk in frikadellen en gehaktballen verwerkt.

In België wordt het vlees aan de consumenten gepresenteerd als diervriendelijk, afkomstig van paarden die een vrij leven in het veld achter de rug hebben. De beelden van Gaia, die vandaag zijn vrijgegeven, tonen uitgemergelde, zieke dieren die voortdurend blootstaan aan mishandeling.

Wakker Dier schrijft:

In Latijns Amerika worden nog veel paarden als werkpaarden gehouden. Deze paarden worden afgedankt bij ziekte of lage(re) prestaties. Omdat ze op dat moment weinig waarde meer hebben worden ze ook waardeloos behandeld: ze krijgen de laatste levensweken amper voer, worden ruw behandeld en eindigen veelal ondervoed via veemarkten of dagenlange veetransporten (tot 2.500 km) in de tropische hitte, in een slachthuis waar ze uit hun lijden worden verlost. Veetransporteurs bevestigen dat paarden vaak niet levend aankomen. Een slachterij bevestigd dat recent in één week tientallen paarden stierven door uitputting nog voor ze geslacht werden.

VRT: ‘Paardenvlees is niet zo natuurlijk’
Wakker Dier: Ondervoede Latijnse paarden in snacks

GAIA onthult lijdensweg Zuid-Amerikaanse slachtpaarden voor Belgische consumptie

Geef een reactie

Laatste reacties (20)