13

Video vrijgegeven van zelfrijdende Uber die vrouw doodreed

De politie van Arizona heeft videobeelden vrijgegeven van de zelfrijdende Uber-taxi die eerder deze maand een voetganger doodreed. Het filmpje roept nog meer vragen op over waarom de auto niet stopte toen er een persoon in de weg stond. Ook levert het de Amerikaanse staat meer kritiek op, omdat het testen van zelfrijdende auto’s er wordt aangemoedigd.

Er zijn twee video’s vrijgegeven. Op de eerste is het zicht op de weg te zien. In dat vier seconden durende filmpje is te zien hoe de auto in het donker op een grotendeels verlaten weg rijdt. Dan verschijnt de vrouw in zicht die met haar fiets de straat oversteekt. De auto remt niet, maar rijdt vol op de vrouw in.

In een tweede, iets langer durende video is de automobilist te zien. Een 44-jarige vrouw die naar iets binnenin de auto kijkt en geen oog heeft voor de weg. Haar blik gaat voortdurend omlaag en dan weer naar voren en pas op het allerlaatste moment, vlak voor de aanrijding, kijkt ze geschrokken.

Wat er precies misging in het geval van deze aanrijding is nog onduidelijk. De zelfrijdende Ubers hebben sensoren die voetgangers, fietsers, auto’s en andere obstakels moet herkennen. De automobilist zelf, ‘veiligheidsbestuurder’ genoemd door Uber, kan indien nodig de besturing van de auto overnemen.

De lokale autoriteiten proberen nu te bepalen of er sprake is van een misdrijf. Tegenstanders van autonoom rijdende auto’s zijn van mening dat dat het geval is – en Uber dus aansprakelijk is – wanneer een auto door nalatigheid iemand doodt. De plaatselijke chef van de politie liet eerder al in een interview weten dat Uber niets te verwijten valt. Volgens haar zou het voor elke auto, bestuurd of zelfrijdend, moeilijk zijn geweest om de vrouw te ontwijken, omdat ze in het donker overstak zonder gebruik te maken van een zebrapad.

Uber heeft tijdelijk het gebruik van de zelfrijdende taxi’s opgeschort, maar heeft verder geen commentaar geleverd over de oorzaak van de aanrijding. Het bedrijf heeft laten weten dat de zelfrijdende auto’s stil blijven staan tot het onderzoek is afgerond.

Autovrije binnensteden
Tina Marie Herzberg White, een stiefdochter van de aangereden vrouw, vindt wel dat er sprake is van een strafbaar feit. Ook zegt ze dat dit misschien de eerste aanrijding met dodelijke afloop was, maar dat er meer zullen volgen. Die mening wordt gedeeld door Ben Welle, stedelijke mobiliteitsdeskundige bij het World Resources Institute. Volgens hem is de zelfrijdende auto geen oplossing voor onveilige verkeerssituatie, maar slechts ‘een pleister op de wonde’.

Welle wijst erop dat in de Verenigde Staten nog altijd 34.000 mensen per jaar omkomen door aanrijdingen. ‘Autonome auto’s lossen de onderliggende problemen met stedelijke ontwerpen niet op,’ zegt hij:

‘Wanneer een zelfrijdend voertuig een snelheid heeft die niet veilig is voor voetgangers, en als bijvoorbeeld een kind plotseling de straat oversteekt, dan heeft die auto niet genoeg tijd om te remmen.’

Volgens Welle is het dan ook voornamelijk zaak om de straten zo te ontwerpen dat de kans op een aanrijding minimaal is. Hij noemt als voorbeeld New York City en Washington DC waar auto’s geweerd worden van populaire bezoekerstrekpleisters en daardoor drie keer minder dodelijke aanrijdingen hebben dan vergelijkbaar grote steden als Los Angeles en Atlanta waar dat niet het geval is. In New York wordt inmiddels het plan besproken om auto’s alleen nog tegen betaling de stad in te laten. In Noorwegen gaat men nog een stapje verder. Daar worden vanaf 2019 auto’s helemaal niet meer toegelaten in de binnenstad.

Bron: The Guardian, Business Insider

Geef een reactie

Laatste reacties (13)