26

Vier grootste banken krijgen miljarden aan ‘verborgen subsidies’

Banken goedkoper uit doordat staat garant staat ... Onderzoeksbureau SOMO: Dit verstoort de financiële markt

De vier grootste Nederlandse banken ontvangen jaarlijks een verborgen ‘subsidie’ van tussen de 4,1 en 12,3 miljard euro. Een bedrag dat gelijk staat aan tweederde tot bijna tweemaal hun winst in 2011. De banken kunnen dit bedrag besparen op hun financieringskosten omdat de Nederlandse staat garant staat als ze in moeilijkheden raken. Dat blijkt uit het nieuwe onderzoek ‘Het Financiële Overgewicht van Nederland’ van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

De vier grootste Nederlandse banken kunnen relatief goedkoop geld lenen omdat financiële markten verwachten dat de Nederlandse staat hen financieel te hulp zal schieten als ze in problemen komen. Dat financiële voordeel loopt van ongeveer één procentpunt (ING en Rabobank) tot meer dan twee procentpunt (ABN Amro en SNS Bank), zo is te lezen op de website Duurzaam.nl. 

RTL Nieuws citeert onderzoeker Rens van Tilburg van SOMO:

Garanties geven is niet gratis. Door de garantie kunnen banken meer risico’s nemen en een groter marktaandeel veroveren dan kleinere banken en banken uit landen met een minder solide staatshuishouding.”

“Momenteel liggen de rentes extreem laag, maar onder normale omstandigheden moet de Staat vaak hogere rentes betalen op de eigen leningen, omdat hij garant staat voor de banken”

Op Duurzaam.nl zegt Van Tilburg ook dat “het ‘too big to fail’-probleem, onverminderd groot is”. Dit ondanks de al genomen maatregelen. “Sterker nog, de Nederlandse bankenmarkt is sinds de crisis enkel verder geconcentreerd geraakt. Het risico voor de Nederlandse belastingbetaler is onverminderd groot.”

Het SOMO-onderzoek toont ook aan hoe de lonen in de banksector veel sterker zijn gestegen dan in andere sectoren in Nederland en ook sterker dan in financiële sectoren in andere westerse landen.

Economisch onderzoek leert dat banken met de omvang van de drie grootste Nederlandse banken vooral schaalnadelen geven. Ook blijkt een bankensector die als geheel zo groot is als die in Nederland de economie te schaden.

SOMO concludeert dat de Nederlandse economie baat heeft bij een forse afslanking van zijn banken en doet de volgende aanbevelingen om te komen tot een bankensector met een gezonde omvang:

– Breng de beloning in de bankensector in lijn met wat voor vergelijkbare functies in andere sectoren wordt betaald.

– Maak banken aantrekkelijk voor lange termijn gerichte aandeelhouders door middel van een sober en stabiel bedrijfsmodel. En via beschermingsconstructies te wapenen tegen vijandige overnames.

– Vergroot de diversiteit in de sector: Liever meer kleine banken dan dat ABN Amro zijn internationale activiteiten weer uitbouwt.

– Verminder de fiscale prikkels om schulden te maken.

RTL: ‘Banken krijgen indirect miljardensubsidie’

Duurzaam.nl: Miljardensubsidies voor banken verstoren sector

Foto-cc: Minke Wagenaar

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)