Laatste update 12:00
61

Vierdaagsebestuur Leusden weigert deelname vluchtelingen

De hysterische angst voor vluchtelingen stak onlangs weer de kop op en wel in Leusden. Het bestuur van de Avondvierdaagse besloot namelijk om een groep van twintig vluchtelingen uit de lokale opvang deelname te weigeren. Dat meldt het AD. Hoewel de organisatie in de lokale pers opschept over de tientallen vrijwilligers die jaarlijks in goede sfeer meer dan 2200 wandelaars begeleiden, vinden zij twintig vluchtelingen een onoverkomelijk risico.

Avondvierdaagse-voorzitter René van der Salm:

Als de groep zich eerder dan vorige maand had gemeld (de inschrijving liep tot 30 mei, red.), waren we in staat geweest dat te regelen. Wij kunnen dit onmogelijk binnen een maand organiseren. Wij hebben twee weken geleden aangegeven dat de groep niet mee kan wandelen. Een paar jaar geleden gaven verstandelijk gehandicapten ook vlak voor de vierdaagse aan te willen meelopen. Toen hebben we ook nee gezegd. Wij willen het graag ruim van tevoren kunnen organiseren en maatregelen treffen.

Buiten het feit dat het vreemd is om vluchtelingen te vergelijken met verstandelijk gehandicapten, die logischerwijs extra begeleiding nodig hebben, is het enige risico dat de organisatie redelijkwijs kan vrezen dat vreemdelingenhaters stennis gaan schoppen. Feitelijk zijn xenofoben dus de echte risicogroep, maar vluchtelingen betalen daar de prijs voor.

Deur dichtgegooid
Initiatiefneemster Nynke Minnema betreurt het besluit van het bestuur, dat zelfs een vurig pleidooi van burgemeester Annemieke Vermeulen niet wilde horen:

Wij hebben als eerste de gemeente benaderd en die vond het een erg leuk idee als de vluchtelingen zouden meedoen. Ze wilde het zelfs bekostigen. Maar toen we naar het bestuur van de vierdaagse stapten, werd de deur dichtgegooid. Dat wilde het gesprek niet eens aangaan. Wat heb je nou aan extra organisatie als er een kleine groep mensen meeloopt? Wij weten het niet.

Het is geenzins de eerste keer dat vluchtelingen en asielzoekers in Nederland een uitje wordt ontnomen. Zo werden Syrische vluchtelingen geweigerd bij lichtjesprocessie Den Bosch, en zorgde racistische bedreigers er eerder al voor dat een zwemuitje en een kookavond voor vluchtelingen moesten worden afgelast. De PVV wil er zelfs beleid van maken om asielkinderen dingen af te pakken.

Cc-foto: doevos

Geef een reactie

Laatste reacties (61)