34

Vierde PVV-zetel Europees Parlement blijft voorlopig leeg

Wilders lijkt koste wat het kost arabist Hans Jansen niet in het Europees Parlement te willen ... PVV-leider stapt naar de rechter om dubbelmandaat af te dwingen

Voorlopig blijft de vierde zetel van de PVV in het Europees Parlement leeg. De leider van de partij Geert Wilders kondigde eerder aan zelf graag een dubbelmandaat te willen hebben, omdat hij met meerderheidsstemmen gekozen is, al stond hij louter symbolisch als lijstduwer op de kandidatenlijst. Maar dubbelmandaten zijn verboden, waardoor hij technisch gezien zou moeten kiezen. De nummer vier van de partij, arabist Hans Jansen, leek zich in aanloop naar de verkiezingen te verheugen op een zetel, maar zegt nu zich nog te moeten beramen of hij de daadwerkelijke stap naar Brussel en Straatsburg daadwerkelijk gaat zetten.

Jansen laat, zoals het een echte PVV’er betaamt, de keuze geheel over aan Wilders. Jansen: “Er speelt zo veel tegelijk. Als Wilders denkt dat het beter is dat hij naar Brussel gaat, dan vertrouw ik daarop. Hij kan overzien wat nodig is.”

Hoewel de arabist zich aanvankelijk leek te verheugen op een zetel in het Europees Parlement, zegt hij nu dat het hem weinig uitmaakt of hij, of Wilders, naar het EP gaat:

Ik ben met andere dingen bezig; ik krijg pensioen, heb AOW, ontvang royalty’s en schrijf aan een boek. Ik vond het leuk een keer op mezelf te kunnen stemmen, maar mijn geluk hangt niet van die zetel af.

Als opperleider Wilders uiteindelijk toch besluit dat Jansen van hem naar het EP mag, dan moet Jansen er toch nog even over nadenken. Een kwartier. “‘Dan wil ik er eerst een kwartier over nadenken. Ik heb me in principe bereid verklaard naar Brussel te gaan. Maar misschien werk ik dan net aan een belangrijk hoofdstuk. Ga ik niet, dan is dat geen verlies voor volk en vaderland.”

We neigen ernaar de de heer Jansen in dat laatste – voor de verandering – gelijk te geven.

Officieel begint het nieuwe termijn op 1 juli in Straatsburg. Als de vierde zetel dan nog niet bezet is, blijft deze leeg en heeft de PVV één stem minder bij stemmingen.

Het besluit van Wilders om Hans Jansen te vervangen door zichzelf, kwam kort nadat de arabist bij Knevel en Van den Brink aan tafel was verschenen. Wilders is doorgaans niet al te blij met PVV’ers die zelf het woord in de media voeren. Het gesprek kwam Jansen bovendien op forse kritiek te staan, omdat hij er het antisemitisme van Front National – de door de antisemiet Jean-Marie le Pen opgerichte partij waar Wilders dolgraag mee wil samenwerken – verdedigde, door te verwijzen naar het antisemitisme van Hamas. Alsof het ene antisemitisme fouter is dan het andere, zegt Jansen in de uitzending:

Kijk, als je moet kiezen tussen Hamas en de plannen die die hebben met Joden en Israëli’s en zo’n vermoeide oude heer die daar in de bankjes zit, dan vind ik de keuze niet moeilijk.

Wilders heeft nu besloten definitief naar de rechter te stappen om het dubbelmandaat af te dwingen.

Lees ook op Joop: Wilders wil arabist Hans Jansen vervangen in Europarlement

cc-foto: Aslan Media

Geef een reactie

Laatste reacties (34)