8

Vieze zaak: klimaatgeld VN gaat naar kolencentrales

Leiding Klimaatfonds weigert smerige energie te verbannen

Geld dat door het Groene Klimaatfonds van de Verenigde Naties ter beschikking wordt gesteld aan arme landen om klimaatmaatregelen te nemen, gaat naar kolencentrales. “Het is alsof je een martelverdrag afsluit dat martelen niet verbiedt,” aldus Friends of the Earth US.

Het officiële doel van het fonds is het leveren van een ambitieuze een significante bijdrage aan het bestrijden van de klimaatproblematiek, aldus een eigen verklaring. In Lima werd vorig jaar afgesproken dat de VN-leden ruim 10 miljard ter beschikking zouden stellen maar een maand voor het verlopen van de deadline is daar nog geen 10 procent van beschikbaar.

The Tijdens een bijeenkomst van de leiding van het fonds is besloten dat klimaatonvriendelijke energiebronnen niet van subsidies mogen worden uitgesloten. Japan, dat met Saoedi-Arabië en China de verbanning van vieze enegrie tegenhield, steekt honderden miljoenen in “high efficiency” kolencentrales die worden gebouwd in Indonesië, India en Bangladesh. Kolencentrales zijn een van de belangrijkste veroorzakers van de co2-uitstoot, het gas dat verantwoordellijk wordt geacht voor de klimaatverandering.

Klimaatactivisten vrezen dat de rol van het fonds bij de bestrijding van de klimaatcrisis wordt gemarginaliseerd doordat er geen taboe rust op vieze energie.

Guardian: UN green climate fund can be spent on coal-fired power generation

cc-foto: Wigwam Jones

Geef een reactie

Laatste reacties (8)