Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Formatie-feuilleton: De Vijf en de geheime doorgang

  •  
31-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Willink praat pers bij over kabinetsformatie

© DEN HAAG - Informateur Tjeenk Willink geeft een toelichting op zijn rol bij de kabinetsformatie. ANP BART MAAT

Informateur Tjeenk Willink gaat afzonderlijke gesprekken voeren met de leiders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. De minister van Staat wil zo proberen de fractievoorzitters tot een gemeenschappelijke, nu nog onbekende, conclusie te brengen, maakte hij duidelijk op een persconferentie. “Ik hoor graag van de fractievoorzitters zelf hoe ze tegen de situatie aankijken. Speculeren en waarzeggerij is niet mijn taak als informateur”, citeert de NOS de man die gaat proberen een nieuwe regering te vormen tussen partijen die allemaal sterke af- en voorkeuren hebben voor combinaties.
Na deze ronde gaat hij wellicht ook met combinaties van partijen in overleg. Hij streeft in eerste instantie naar een meerderheidskabinet maar sluit een coalitie die kan steunen op minder dan 75 zetels niet uit. Willink wees er op dat iedere serieuze democratische partij de bereidheid moet hebben regeringsverantwoordelijkheid te dragen. Volgens de informateur is er niet direct haast maar houdt iedereen wel de zomervakantie in de gaten. De eerste schoolvakantie begint voor de regio Midden Nederland, waar onder andere Den Haag en Wageningen in liggen, op 8 juli.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.