Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vijf jaar cel voor identiteitsdiefstal

  •  
03-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
iddief.jpg
Nieuw wetsvoorstel moet eerdere detectie en maatregelen tegen identiteitsfraude mogelijk maken ... Parodie-accounts niet strafbaar
13,2 procent van de volwassen Nederlandse bevolking is – in de periode 2007 tot en met 2012 – slachtoffer geworden van identiteitsfraude. Een groot deel van hen werd het slachtoffer van ‘skimming’ of andere strafbare vermogensdelicten, waardoor het in eerste instantie niet noodzakelijk werd geacht om identiteitsfraude zelf strafbaar te stellen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil hier nu verandering in brengen. De maximumstraf voor identiteitsfraude zou vijf jaar cel, of een boete van 78.000 euro zijn.
Aangifte Klaas Dijkhoff van de VVD nam het voortouw voor de wetswijziging. Hij stelt vast dat de stijging in het aantal gevallen van identiteitsfraude, en de uiteenlopende manieren waarop de burger slachtoffer kan worden, een snelle wetswijziging vereisen. In een radio-interview met NOS legt hij uit dat de politie nu vaak niets kan met een aangifte, omdat (nog) geen strafbaar feit is gepleegd:
Implicaties Op Twitter wordt inmiddels druk gediscussieerd over de kwestie en over wat de implicaties van de nieuwe wet precies zullen zijn. Want hoewel het verspreiden van smaad en laster reeds strafbaar waren en zullen blijven, zal het voeren van parodie-account op zichzelf niet strafbaar worden. Ook al gaan velen daar wel van uit:
                 
tweetbosch
cc-foto: superk8nyc

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.