Laatste update 16:36
45

Vijf tips voor het grote Wilders-interview van Rick Nieman

Het is verkiezingstijd en dat betekent dat de heren politieke leiders veel van zich laten horen in diverse media. Dinsdag schoof Mark Rutte aan tafel bij Eva Jinek en a.s. zondag is het de beurt aan Geert Wilders. Hij zal dan ruim 50 minuten door Rick Nieman voor WNL worden geïnterviewd. Het interview heeft veel voeten in de aarde, zo wordt op verzoek van Wilders afgeweken van de gewone opnamelocatie en is het podium helemaal voor hem alleen, terwijl er doorgaans ook andere gasten worden uitgenodigd. In het BNNVARA-programma De Nieuws BV kruisen Peter Kee (politiek-redacteur Pauw) en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) de degens.

Kee vindt het optreden van Jinek dinsdagavond uitstekend. Ze pakte de premier hard aan wat betreft zijn beloftes. Volgens Kee wordt het Rutte door journalisten steeds lastiger gemaakt om gedane beloftes niet na te komen.

Van Jole haakt daar op in door stellen dat Rutte dat handig aanpakt, door een belofte te doen die eigenlijk geen belofte is. Hij zegt de burger iets te zullen geven – namelijk 2 miljard extra voor de ouderenzorg – maar stelt daar tegenover dat het nog niet helemaal zeker is. Hij doet was Diederik Samsom deed, maar dan ruttiaans: het “eerlijke verhaal” vertellen. Dat kostte Samsom de kop, maar Rutte lijkt vanwege zijn teflonlaag niet te beschadigen.

Voor Nieman hebben Kee en Van Jole een aantal tips. Er is een aantal dingen waar Wilders wellicht zijn licht over zou kunnen laten schijnen.

De PVV-leider is een voorstander van een Nexit. De Brexit belooft nu al negatieve gevolgen te hebben voor Nederlanders die Groot-Brittannië uitmoeten. Britten die zich in de EU bevinden zullen straks torenhoge roamingkosten krijgen. Wat vindt hij daarvan?

Net als de Amerikaanse president Donald Trump is Geert Wilders voor een moslimban. In de VS pakte de ban van Trump niet goed uit: het werd totale chaos. De ban van Trump ging bovendien maar over 7 landen, terwijl Wilders álle moslimlanden buiten wil sluiten. Hoe is hij van plan dat te doen? Hoe gaat hij de grenzen dichthouden?

Maar ook: alle populistische collega’s van Wilders hebben, net als hij, een buitenlandse echtgenote. Hoe komt dat? Heeft hij daar een verklaring voor?

Voor meer tips kijk je het gesprek hierboven terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)