116

Vijfpartijencoalitie remt herstel economie

Lenteakkoord komende jaren slecht voor economie ... De Nederlandsche Bank: gezinnen hebben minder te besteden, zullen minder uitgeven

Het heette eerst Kunduz-akkoord maar dat klonk zo negatief. Dus werd het lente-akkoord. Totdat bleek dat de lente dit jaar wel erg herfstachtig is. Toen werd het vijfpartijen-akkoord. Daarop bleek dat steeds meer partijen hun handen aftrekken van de plannen. Er kan nu een nieuwe naam toegevoegd worden: Het DubbeleDip-akkoord. Weliswaar komt de dubbele dip niet door het akkoord, maar hé, ze hebben evenmin voor de lente gezorgd.


Volgend jaar komt de groei uit op 0,6%, terwijl zonder de aangekondigde bezuinigingen een groei van 1,1% zou worden gehaald, zo is op de website van de NOS te lezen. Ook in 2014 komt de groei hierdoor lager uit, op 1,2%.

Door de maatregelen uit het begrotingsakkoord hebben gezinnen minder te besteden en zullen zij minder uitgeven. Dat drukt de economische groei.

Ondertussen kampt Nederland met een dubbele dip. De werkloosheid stijgt van 4,4 procent in 2011 naar 6,4 procent in 2014. NRC Handelsblad meldt twee belangrijke conclusies van de DNB:

 – De economie wordt niet kapotbezuinigd door het akkoord. Het drukt de economische groei in 2013 en 2014 met 0,5 en 0,3 procentpunt.

– Er is nog veel steviger ingrijpen nodig om de overheidsfinanciën echt op orde te brengen. Want in 2014 loopt het tekort alweer op naar 3,1 procent. Het mikken op zulke tekorten noemt DNB-directeur Job Swank niet ambitieus genoeg. Een nieuw kabinet moet meer saneren.

Eind deze week komt het CPB met een doorberekening van het Lenteakkoord.

NOS: ‘Vijfpartijenakkoord drukt groei’

NRC: Nederland herstelt zich maar matig – ‘economie niet kapotbezuinigd’

DNB: Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten juni 2012

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (116)