19

Vijftig miljoen op vlucht door milieu in 2020

Klimaatverandering zal zorgt voor voedseltekorten en deze zorgen op hun beurt voor migratiestromen, aldus wetenschappers 

In 2020 zullen vijftig miljoen mensen naar het noordelijke deel van de aarde zijn getrokken op de vlucht voor de gevolg van klimaatveranderingen. Deskundigen hebben dit gezegd op een wetenschappelijk conferentie in Washington. Klimaatverandering zal onder andere voor voedseltekorten zorgen.

“De Verenigde Naties hebben berekend dat we in 2020 vijftig miljoen van deze milieuvluchtelingen zullen hebben”, zo sprak Cristina Tirado, professor aan de University of California in Los Angeles, op de bijeenkomst van de internationale wetenschappelijke organisatie AAAS die maandagavond eindigde. 

”Als mensen in een onhoudbare situatie leven, dan migreren ze”, aldus Tirado in een bericht van persbureau AFP.

De milieuvluchtelingen werden in 2001 al beschreven door professor Norman Myers van de Oxford Universiteit in Groot-Brittannië:

“Dit zijn mensen die niet langer een veilig bestaan kunnen opvouwen in hun thuislanden door droogte, bodemerosie, onteigening, ontbossing en andere milieuproblematiek, gecombineerd met problemen van overpopulatie en diepe armoede. In hun wanhoop voelen ze dat ze geen andere keus hebben dan hun heil elders te zoeken, hoe gevaarlijk dit ook kan zijn.

Lees hier meer

Foto-cc: Mothers Fighting For Others

Geef een reactie

Laatste reacties (19)