31

Vindicat schorst roeivereniging wegens ‘Slet van het Seizoen’ verkiezing

Studentenvereniging Vindicat heeft Aegir, een roeivereniging die aan het studentencorps verbonden is, geschorst vanwege de publicatie van seksistische artikelen in hun clubblad, en de verkiezing van De Slet van het Seizoen.

Vindicat, die een jaar geleden in het nieuws kwam omdat er bij hen een ‘bangalijst’ circuleerde, waarin alleen vrouwelijke leden van het corps op hun seksuele vaardigheden warden beoordeeld, zegt geschokt te zijn vanwege de publicatie van het clubblad.

‘Vindicat heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de herijking van de cultuur en binnen de recentelijk herijkte normen en waarden is er geen ruimte voor seksisme’ zegt de studentenvereniging in een verklaring aan het Dagblad van het Noorden. ‘Wij zijn als bestuur geschokt door de publicatie in het verenigingsblad van onze sub-vereniging G.S.R. Aegir. Wij waren niet op de hoogte van het bestaan van dit blad. Onze sub-verenigingen opereren onder onze vlag en dienen zich te conformeren aan onze normen en waarden.’

In de publicatie van het blaadje van Aegir, worden de bedpartners en vermeende seksuele escapades van twee jonge vrouwen in geuren en kleuren door een ‘kritisch panel’ beschreven om te zien wie van hen kans maakt op de ‘Slet van de Winter’ bokaal. Zo wordt  een van de vrouwen op denigrerende wijze een ‘jong hertje’ genoemd die er ‘een wekelijkse taak’ aan zou hebben om haar lijst van bedpartners bij te houden.

De publicatie werd onder de aandacht gebracht bij het Groningse blog Sikkom door een vrouwelijk lid van de roeivereniging. Volgens haar is de publicatie niet alleen vrouwonvriendelijk, maar zorgt hij onder vrouwen ook voor een angstcultuur op de vereniging. “Niemand weet wie in de redactie van de bokaal zit, ze zijn en wanen zich ongrijpbaar. Ze kunnen straffeloos hun gang gaan.”

Een recent aangetreden bestuurslid van de roeivereniging reageert zelf ook geschokt op de publicatie: “Ik begrijp heel goed dat dit vrouwonvriendelijk overkomt. Dit is vrouwonvriendelijk.” Ze zegt in contact te zullen treden met haar voorganger en de publicatie enorm te betreuren.

Het bestuur van de overkoepelende studentenvereniging neemt hier echter geen genoegen mee: Wij leggen G.S.R. Aegir het aankomende verenigingsjaar een schorsing op en zullen hen de ruimte bieden om – net als Vindicat – seksisme binnen de vereniging tegen te gaan. Aan het einde van het komende verenigingsjaar zullen wij beoordelen of de gewenste cultuurverandering is bewerkstelligd en de schorsing kan worden opgeheven,”

Vindicat is een omstreden studentenvereniging, na herhaalde berichten van seksisme, geweld, en vernederende ontgroeningen. Tijdens een ontgroening werd een aspirant-lid zo zwaar mishandeld, dat de dader vervolgd wordt. Ook dienen eerstejaars leden bij Vindicat een ‘zwijgcontract’ te tekenen, waarin ze beloven niet naar buiten te zullen treden op strafe van een boet van 25.000 euro. Een oud-lid van Vindicat verdedigde de vernederende praktijken van de studentenvereniging als ‘een sort cabaret’.

De studentenvereniging wordt sinds afgelopen jaar strak in de gaten gehouden door de gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Ze hebben een gedragscode opgesteld waar de vereniging zich aan moet houden, om haar accreditatie en financiering niet te verliezen.

Studente Milou Deelen werd het contstante seksisme binnen Vindicat zo zat dat ze in maart een video maakte waarin ze slutshaming aan de kaak stelde. Die video is inmiddels al meer dan 941.000 keer bekeken.

Bron: NOS, SIKKOM, Dagblad van het Noorden

Geef een reactie

Laatste reacties (31)