7

‘Vingerafdruk iPhone 5 groot beveiligingsrisico’

Privacy-deskundigen en organisaties die persoonsgegevens beschermen trekken aan de bel

De vingerafdruk waarmee de nieuwe iPhone van Apple pincodes en paswoorden wil vervangen, levert mogelijk een groot beveiligingsrisico. De vingerafdruk zou in verkeerde handen kunnen vallen, vrezen onder meer de Zwitserse autoriteiten die belast zijn met de bewaking van privacy en beveiliging van persoonsgegevens. Dat meldt Trouw zondag.

De Zwitserse organisatie EDÖB, die is belast met de bescherming van persoonsgegevens, gaat de zorgen gaat aankaarten bij andere Europese organisaties, zo schrijft Trouw.
De krant haalt ook de Duitse privacy-deskundige Johannes Caspar aan. Hij zegt zondag in het blad Der Spiegel dat vingerafdrukken niet geschikt zijn voor alledaagse identificatie omdat ze een leven lang mee moeten. Waar die biometrische kenmerken niet hoeven te zijn, laat ze daar dan ook beslist niet achter, waarschuwt Caspar.

Ook zonder de Prism-affaire is het een groot risico om op dergelijke techniek te vertrouwen, vervolgt Caspar. Met dit programma monitort de Amerikaanse geheime dienst NSA sinds 2007 al het internetverkeer, maar dit werd pas in juni van dit jaar onthuld door klokkenluider Edward Snowden.

Trouw: Zorgen over vingerafdruk iPhone5

Der Spiegel: Datenschützer warnt vor Fingerscanner in iPhone

Foto-cc: Imaginary Museum Projects: News Tableaus

Geef een reactie

Laatste reacties (7)