Laatste update 09:21
83

Visagiste bedreigd na beschuldiging van ‘black face’ make-up

Annemieke Tip neemt deel aan de Make-Up Awards die, zoals de naam al doet vermoeden, draaien om spectaculaire visagie. Voor een van haar inzendingen heeft ze een wit model gedeeltelijk bruin opgemaakt zodat er een soort duo penotti gezicht ontstaat. Dat leverde haar weliswaar een nominatie op maar het ontwerp wordt niet door iedereen gesmaakt.

Tot haar verbijstering bleek dat haar schepping als racistisch werd opgevat. NHTV schrijft:

De make-up zou racistisch zijn, maar dat was niet Annemieke haar intentie. “Ik wilde iets moois maken en het accent leggen op ogen. Daarom besloot ik om met schaduw te werken, en schaduw breng je vaak aan met bruin”, vertelt ze. De touwen en het jute om de nek van het model, pasten goed bij de make up. “Ik wilde iets ruws erbij hebben, naast de zachte, kleurrijke stoffen.” Dat mensen de touwen om de nek linken aan het slavernijverleden, had Annemieke naar eigen zeggen nooit kunnen bedenken. “Absoluut niet. Ik word nu uitgemaakt voor racist, terwijl ik zelf ook getint ben,” zegt de Indische Annemieke.

De reacties bleven niet beperkt tot kritiek zegt Tip. Ze kreeg intimiderende telefoontjes en er werd gedreigd haar kinderen iets aan te doen. De bedreigers lieten daarbij merken goed op de hoogte te zijn van het doen en laten van de visagiste. Zo werd ze gebeld nadat ze bij de politie aangifte had gedaan met de mededeling dat ze daar gezien was.

Het Bureau Discriminatiezaken zegt dat de beschuldigingen dat het om ‘black face’, een racistische schmink-methode die ook bekend is van Zwarte Piet, gaat onterecht zijn: “Die term wordt in de Verenigde Staten gebruikt voor blanke mensen die zich donker schminken. Vaak gaat het om een karikatuur. Bij het werk van deze make-up artist is duidelijk dat het om kunst gaat. Wel zou een toelichting bij het werk prettig zijn voor veel mensen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (83)