19

‘Vitesse vroeg nooit visum aan voor Mori’

Ambassade van Verenigde Arabische Emiraten (VAE) ontkent voetballer toegang te hebben ontzegd … Minister Timmermans geërgerd

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zegt dat hij graag had geholpen in een poging om de van oorsprong Israëlische speler Mori mee te kunnen krijgen naar een trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten. De Vitesse-speler werd afgelopen week de toegang tot de VAE geweigerd, omdat hij een Israëlische paspoort heeft en de VAE Israël niet erkennen.

Daar is helemaal niets van waar, zegt de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten nu. In een verklaring stelt de ambassade dat de voetbalclub nooit voldaan heeft aan de visumplicht. “De ambassade wil ten stelligste bevestigen dat er geen aanvraag of verzoek is geweest voor dit bezoek”, schrijft de ambassade op de website. Bij aankomst in het land kunnen Nederlanders gewoon een visum krijgen. Israëliërs moeten voorafgaand aan hun reis een aanvraag indienen. Dat is nooit gebeurd, zegt de ambassade nu.

Ester Bal, woordvoerster van Vitesse, zegt dat er wel degelijk een visumaanvraag is geweest. Bal:

Er is maanden geleden voor álle selectiespelers al een visum aangevraagd via een gespecialiseerd bureau in Duitsland. Het visum voor Mori kwam niet rond omdat een vereiste uitnodigingsbrief uit Abu Dhabi op zich liet wachten. Laten we zeggen dat er iets is misgegaan in de communicatie tussen overheidsdiensten.

Een woordvoerder van Timmermans laat in een reactie weten: “Als je er tijdig bij bent, weten wij uit ervaring dat er mogelijkheden zijn, ook voor Israëlische sporters.” De minister had dan ook graag een bemiddelende rol willen spelen, maar Vitesse heeft pas afgelopen zaterdag geïnformeerd bij het ministerie of er visumregels gelden voor een bezoek aan de golfstaat. Vanwege het korte tijdsbestek – de voetballers zouden zondag al vertrekken – adviseerde het ministerie de voetbalclub om direct contact op te nemen met de ambassade.

Lees ook op Joop: ‘Vitesse is een club zonder ruggengraat’

De Volkskrant: Vitesse vroeg nooit visum aan voor Mori, Timmermans geërgerd

Geef een reactie

Laatste reacties (19)