Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'VK moet in EU blijven'

  •  
20-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cameron300_01.jpg
Britse topmannen waarschuwen: Uit de Europese Unie stappen gaat miljarden kosten
Topmannen van grote Britse bedrijven als British Telecom en Deloitte waarschuwen in een open brief in The Independent voor de risico’s wanneer Groot-Brittannië uit de EU stapt. Volgens de leiders van de grote bedrijven kost het verlaten van de Europese Unie heel veel geld. Ze hebben berekend dat de stap maximaal 109 miljard euro per jaar zal kosten. Per gezin komt dat op ruim 4000 euro.
De Britse ‘captains of industry’ verwijten eurosceptici politiek belangrijker te vinden dan economie. Ook beschuldigen de topmannen hen ervan dat zij het nationaal belang totaal uit het oog hebben verloren.
De briefschrijvers sluiten zich aan bij premier Cameron en pleiten net als hem voor hervormingen binnen de EU. Zo willen ze bijvoorbeeld dat de economie van de 27 EU-landen meer concurrerend wordt. Ook pleiten ze ervoor dat de EU op het gebied van energie, transport, telecommunicatie en digitale ontwikkeling steeds meer één markt wordt. De topmannen werken overigens voor de bedrijven die op die gebieden actief zijn, zoals British Telecom, Shell en Deloitte.
David Cameron komt steeds meer onder druk van eurosceptici te staan. Bij de recente regionale verkiezingen boekte de partij UKIP forse winst. Zondag beschuldigde oud-minister van Buitenlandse Zaken, Lord Geoffrey Howe, de premier er nog van te bang te zijn voor de eurosceptici en daarmee het voortouw in de discussie over het EU-lidmaatschap te verliezen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.