Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VK telt 6200 haatmisdaden na Brexit, gaat xenofobie hard aanpakken

  •  
26-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
hate
Het Verenigd Koninkrijk heeft na Brexit een stijging in het aantal meldingen van haatmisdaden gezien. Het is niet verrassend, aangezien één van de pijlers van het nee-kamp een anti-immigranten houding en beleid was. Sinds het referendum zijn er 6200 incidenten gemeld. De regering gaat 2.8 miljoen vrijmaken om de misdaden aan te pakken, meldt de Volkskrant.
De stijging in de meldingen komt vooral van moslims en Oost-Europeanen die met veel haat geconfronteerd worden, zowel fysiek als verbaal. Ook zijn er verschillende gebedshuizen en culturele instellingen met graffiti bespoten en is er brand gesticht. De minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd heeft een actieplan opgesteld tegen de haatmisdrijven met onder andere een onafhankelijk toezichtsorgaan en neemt het probleem erg serieus, vertelt zij:
"Wie haat praktiseert zegt eigenlijk dat het oké is om anderen te mishandelen en aan te vallen vanwege hun nationaliteit, etniciteit of religie. Dat kunnen we niet laten gebeuren. Er is geen plek voor haat in het Groot-Brittannië van de 21e eeuw."
Het toezichtsorgaan gaat onderzoeken hoe de politie reageert op de meldingen van haatmisdaden en of dat wel adequaat genoeg is. Verder worden er plannen gemaakt om haat en vooroordelen op scholen aan te pakken, incidenten in het openbaar vervoer te voorkomen en rapportering aan te moedigen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.