Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Theresa May voert in Brexit-strijd oud blauw paspoort weer in, is symboolpolitiek

  •  
24-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
9152815014_dcd6195db1_o
De Britse premier Theresa May besloot onlangs om per 2019 het Britse paspoort van kleur te doen veranderen; in plaats van het het rode paspoort – zoals in vrijwel de gehele Europese Unie – wordt het paspoort weer ouderwets blauw. May besloot het toch wat tumultueuze jaar af te sluiten met de aankondiging in het kader van goed nieuws over de Brexit, maar haar besluit wordt toch vooral gezien als symboolpolitiek. Want wat betekent de kleur van het huidige paspoort nu eigenlijk?
Volgens Charles Powell, de belangrijkste buitenlandadviseur van voormalig premier van het VK, Margaret Thatcher, betekent het helemaal niets. Het was namelijk de regering van Thatcher die besloot om het blauwe paspoort in jaren 80 in te ruilen voor het rode. Vanuit de Europese Unie werd er absoluut geen druk uitgevoerd op het Verenigd Koninkrijk om van kleur te veranderen, maar de Britten besloten het uit eigen beweging toch te doen. Dat May nu weer van kleur wil veranderen gaat gepaard met de suggestie van het tegendeel. Zo noemt ze haar besluit een uitdrukking van ‘onafhankelijkheid en soevereiniteit’. Zo bekeken was de wissel van Thatcher van blauw naar rood eveneens een uitdrukking onafhankelijkheid en soevereiniteit.
Bovendien, zo wijst men de Britten er nu op: er is geen enkele regelgeving vanuit de EU die dicteert welke kleur de nationale paspoorten moeten hebben.
cc-foto: Karen Bryan

Meer over:

wereld, nieuws, brexit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.