18

Vlaams Belang en sociaaldemocratische Sp.a niet in Vlaamse regering

Bart De Wever, de leider van de Vlaams-nationalistische N-VA, de grootste Vlaamse partij, gaat niet in zee met het racistische Vlaams Belang. Ook de sociaaldemocratische Sp.a valt buiten de boot bij de formatie voor de Vlaamse regering. In plaats daarvan kiest de N-VA voor een zogeheten Zweedse coalitie: met de christendemocratische CD&V en de liberale Open VLD. Die partijen gaan de komende tijd verder praten.

De Wever sloot regeringsdeelname voor het Vlaams Belang lange tijd niet uit. Het Vlaams Belang won flink bij de verkiezingen van mei, terwijl de N-VA juist stemmen verloor. Omdat de N-VA en het Vlaams Belang geen meerderheid hebben en de andere partijen niet met de xenofobe partij willen regeren, koos De Wever uiteindelijk eieren voor zijn geld. Tot ongenoegen van Tom Van Grieken van het Vlaams Belang, meldt De Morgen.

‘Het oorverdovende signaal van de kiezer wordt niet gehoord. Dit is de coalitie van de verliezers’, reageert VB-voorzitter Tom Van Grieken in een persbericht. ‘Blijkbaar heeft de formateur twee maanden toneel gespeeld’, klinkt het.

Ook de sociaaldemocratische Sp.a krijgt geen kans van De Wever. Die beslissing lijkt gevolgen te hebben voor de federale regeringsvorming. Elio Di Rupo van de PS, de Waalse socialisten die in mei opnieuw de grootste werden, waarschuwt op Twitter alvast dat zijn partij de Zweedse coalitie op landelijk niveau niet aan een meerderheid zal helpen. “De PS wil een socialer en eerlijker beleid ook op federaal niveau.” Di Rupo verwacht dat niet voor elkaar te kunnen krijgen met Vlaamse nationalisten, liberalen en christendemocraten.

Cc-foto: Miel Peters

Geef een reactie

Laatste reacties (18)